Ar-Ge Merkezimiz 2019 Yılındaki Çalışmaları ile BAŞARISINI Kanıtladı

2018 yılında bir ulusal fona proje hazırlarken danışman firma vasıtası ile Ar-Ge Merkezi hakkında bilgi sahibi olduk. Ve yapımızın bu merkez için uygun olduğunu görerek Altyapı çalışmalarına başladık.

2011 yılında üretime geçtiğimiz gün doğal bir süreç olarak firmamızda Ar-Ge Faaliyetleri başlamış her geçen gün üzerine bilgi ve gerekli altyapı arttırılarak araştırma ve geliştirme birimi gelişerek büyümüştür. Firmamızda bulunan gerek mühendis gerekse alanında uzman çalışanlar ile süreklilik arz eden bu faaliyetler artmıştır. Bu sayede İstanbul Teknik, sektörümüze yön veren pek çok ilke imza atmıştır.

Bir firmanın Ar-Ge Merkezi olabilmesi için TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının aramış olduğu bazı kriterler bulunmaktadır. Bunları sıralar isek;

  • ARGE Merkezlerinde en az 15 tam zaman eşdeğer personeli istihdam edilmesi,
  • ARGE Merkezlerinin Kanun kapsamındaki AR-GE faaliyetlerinin yurtiçinde gerçekleştirilmesi,
  • Başvuru yapan işletmenin; yeterli AR-GE yönetimi ile teknolojik varlıklar, AR-GE insan kaynakları, fikri haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesinin bulunması,
  • AR-GE Merkezlerinin, AR-GE ve destek personelinin merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olması,
  • AR-GE Merkezlerinin konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış AR-GE ve yenilik program ve projelerinin bulunması,
  • AR-GE Merkezlerinin, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre kurulan teknoloji geliştirme bölgeleri dışında yer alması.2018 yılında Ar-Ge Merkezi olmak üzere başvurmaya karar verdiğimizde yukarıdaki bazı fiziki durumları ve altyapıyı oluşturmak için yoğun çaba harcadık ancak firmamızın zaten proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesi olduğu için başvurumuzu kısa zamanda yaptık.2019 yılının Ocak ayında Bakanlık tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil aldık. Ve her zaman olduğu gibi yine ana üretimlerimiz olan Geosentetik,  Mermer ve Asfalt Kimyasalları konusunda Türkiye’de ilk Ar-Ge Merkezi olduk.

    Ar-Ge Merkezimizin 2019 Faaliyet yılı kadrosu; 2 doktor, 1 doktora öğrencisi, 8 Yüksek Lisans , 3 Yüksek Lisans Öğrencisi, 11 Lisans, 2 Önlisans ve 3 destek personeli ile toplam 30 kişilik bir ekipten oluşmaktadır.

    Ar-Ge merkezimizin ilk yılında toplam 17 adet Ar-Ge Projesi üzerinde çalışma yap- tık. Projelerin 6 adedi aynı yıl içinde tamamlanmış olup 11 adedi 2020 yılı içinde devam etmektedir.

    Ar-Ge projelerimizin yanında çeşitli kurum içi projeler için çeşitli testler Merkezimiz bünyesinde yapılmıştır.

    Ar-Ge Merkezi olmamız ile beraber mevcut olan proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesini de 2019 yılı içinde geliştirdik. Ar-Ge Merkezi Proje İş Akış Şemamızı yeniledik ve önerilen tüm fikirlerin bir sahibi olmasını sağlayarak erken zamanda çözüme ulaştırmayı hedefledik. Ayrıca önerilen tüm fikirler için Ar-Ge komisyonu kurduk. Komisyon 3 asıl 2 yedek üyeden oluşmakta olup tüm fikirleri, fikir sahiplerini dinleyerek puanlama yapmakta ve puanlama sonrası komisyondan geçen tüm fikirlere bir proje yöneticisi atanmaktadır. Böylece projelerin firma altyapısına uygunluğu, yenilikçi olması ve ticarileşebilme kapasiteleri saptanmış olmaktadır.

    Aynı biçimde Ar-Ge Merkezimiz bünyesinde bilgi bankası (kütüphane) oluşturulmuş ve bir yazılım üzerinden takibi kolaylaştırılmıştır.

    2018 yılında Laboratuvar altyapımızda 23 cihaz bulunur iken 2019 yılında bu sayı 40’a çıkmıştır.

    Ar-Ge Merkezinin katkılarından biri de merkez çalışanlarının etkinliklere katılarak kendilerini sürekli geliştirmeleridir. 2019 Faaliyet yılı içerisinde 3 Konferans, 4 Fuar, 2 Kongre ve 7 Sempozyum olmak üzere toplam 16 etkinliğe katılım sağlanmıştır.

    Ar-Ge Merkezi Çalışanları için 2019 yılı Faaliyet Döneminde Aldırılan Mesleki Gelişim / Yetkinlik Geliştirme Amaçlı Eğitimler ve Sertifika Programları sayısı 32 olmuştur.

    2019 Faaliyet yılı içinde 3 Marka Tescili, 5 Ulusal Bildiri ve 2 Uluslararası Bildiri sunulmuş ayrıca 1 SCI yayına da başvuru yapılmıştır.

    Ayrıca 2 adet Tübitak Teydeb Sanayi Ar- Ge Proje Başvurumuz onaylanmıştır. Merkezimiz bünyesinde Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Birimi kurulmuştur.

    Ar-Ge Merkezinde yapılan  çalışmalar  ve tamamlanan/tamamlanacak projeler sayesinde Bolu Fabrikamız için yeni dönemde üretilecek ürünler belirlenecek ve Altyapı yatırımları konusunda Merkezimize büyük görevler düşecektir.