Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Projesi İstanbul Yeni Havalimanı İstanbul Teknik Ürünlerine Güvendi

Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı projesi olan ve birinci fazı 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılan İstanbul Havalimanı, 6 Nisan 2019 tarihi itibariyle yolcularına birinci faz kapsamında, 2 pist ve 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ile hizmet veriyor. 76,5 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan yeni havalimanı, Asya, Afrika ve Avrupa kıtaları arasında küresel bir transfer merkezi olarak dikkat çekiyor.

Dünyada turizm sektörünün en prestijli yayınlarından Global Traveler’ın Leisure Lifestyle ödüllerinde ‘Üstün Yenilik’ kategorisinde ‘Özel Başarı Ödülü’ne layık görüldü. İGA’nın yolculuğu DHMİ’nin 3 Mayıs 2013’te İstanbul Havalimanı’nın inşa edilmesi ve işletilmesini ihale etmesi ile başladı. İstanbul Havalimanı’nı inşa etmek ve 25 yıl boyunca işletmek amacıyla 7 Ekim 2013 tarihinde Cengiz-MAPA- Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu konsorsiyum olarak İGA ismini alarak kuruldu. İnşaat, dört fazda tamamlanacak şekilde planlandı.

Hem yurtiçi hem de yurtdışında, inşaat, enerji, turizm, madencilik, liman ve havalimanı işletmeciliği gibi farklı sektörlerde faaliyetleri bulunan Kalyon – Cengiz– Mapa – Limak Ortak Girişim Grubu’nun, havalimanı inşaatı tecrübeleri arasında onbir havalimanı bulunuyor.

  • İstanbul Yeni Havalimanları (Türkiye)
  • İstanbul Sabiha Gökçen (Türkiye)
  • Atatürk Havalimanı Pist Yenileme (Türkiye)
  • Bodrum Havalimanı (Türkiye)
  • Tiflis Havalimanı (Gürcistan)
  • Ercan Havalimanı (K.K.T.C.)
  • Adana İncirlik Hava Üssü (Türkiye)
  • Elazığ Havalimanı (Türkiye)
  • Bayburt-Gümüşhane Havalimanı (Türkiye)
  • Rize-Artvin Havalimanı (Türkiye)
  • Diyarbakır Havalimanı (Türkiye)

    Buna ek olarak konsorsiyum üyelerinden Limak Holding’in İstanbul Sabiha Gökçen (Türkiye) ve Priştina (Kosova) havalimanlarını işletme tecrübesi bulunmaktadır.
    İstanbul Havalimanı İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında yer alan yeni havalimanı, Çatalca- Göktürk-Arnavutköy kavşağında ve Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında konumlanıyor. Otobüs, havalimanı transfer servisleri gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra havalimanı taksi ve özel araçlarla kolayca ulaşılabilen İstanbul Havalimanı, Avrupa Yakası’nda Levent’ten 36 km, Taksim’den 40 km, Anadolu Yakası’nda Üsküdar’dan 47 km ve Kadıköy’den 52 km uzaklıkta yer alıyor. İstanbul Havalimanı’nın ayrıca Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’na da bağlantısı bulunuyor.

    İstanbul Havalimanı, kusursuz bir hizmet anlayışıyla yolcularına iç ve dış hat noktalarında ev sahipliği yapıyor. Şu anda yeni havalimanından iç hat güzergahlarda 45 şehre uçuş gerçekleştiriliyor. İstanbul Havalimanı’ndan dış hatlarda 110 ülkedeki 249 farklı şehre uçuş sağlanıyor.

    İstanbul Havalimanı, 53.000 m² büyüklüğünde dünyaca ünlü markaların ve mağazaların yer aldığı bir Duty Free alanına sahip. İstanbul Boğazı’ndan ilham alarak tasarlanan Duty Free alanı, yolcular için seçkin marka karması ve modern perakende konsepti ile yolculuk öncesi ve sonrasında keyifli bir alışveriş deneyimi sunuyor. Sunduğu birbirinden farklı hizmetlerle yolculuk konforunu üst düzeye çıkaran İstanbul Havalimanı’nda, Türk ve dünya mutfağından lezzetler sunan kafe ve restoranlar da bir arada bulunuyor. Yolcuları bekleyen benzersiz alışveriş keyfine ek olarak yeni havalimanından yapılan seyahatleri unutulmaz kılmak için özel yolcu hizmetleri de sunuluyor.

    312 uçuş noktası ile son 1 yılda 64 milyon yolcu 415 binden fazla uçuş ve 291 mağaza ile hizmet verdi.

    Bu özel proje altyapı hazırlıkları dolgular ve drenaj sistemleri bünyesinde Fortex geokompozitler kullanıldı.

    Hangar yapılarının çevresinde yapılan duvarlar için GeoArme RetainBlock bloklu geogrid donatılı duvarlar estetik, ekonomik ve hızlı çözüm sunması sebebiyle tercih edildi.

    Pistlerin ve otopark yapılarının zemin stabilizasyonu işlerinde Fortex geogridler büyük rol oynadı.

    Halen devam eden inşaat alanlarında Fortex geogridler ve geokompozitler kullanılmaktadır.