GeoArme Çözümleri ile Tünel Portallarına Yeni Görünüm

Karayolları 10’uncu Bölge Müdürlüğü dahilinde, yükleniliciliğini Cengiz İnşaat’ın üstlendiği Maçka Bağışlı Tüneli Projesi’nde, İstanbul Teknik’in GeoArme çözümü kullanıldı

Tünel Portalları açılırken kazı için zemin çivisi ve püskürtme beton uyuglamaları yapılmaktadır. Daha sonra Tünel açıldıktan sonra kaplama betonu tünel girişinde uzatılarak bir flüt yapısı oluşturulmaktadır.
Cengiz İnşaat projelerinde estetik görüntü sağlamak amacı ile bu flüt yapılarının tasarımına özen göstermekte ve her projelerinde farklı çözümler uygulamaktadır.

Bağışlı Tünel çıkışında 38+020 km’de flüt etrafında oluşturulan platformda flüt yapısını kaplayan yeşil bir çözüm talep etmiştir. Bunun için İstanbul Teknik olarak GeoArme Blok ve GeoArme Wrapmesh tipinde duvarların kompozit bir şekilde kullanılmasıyla, flüt betonunu ile eş yüzeyli bir duvar oluşturulmuştur.

Altta dik bölgede 1,6 m yüksekliğinde 19x39x19 beton blok ön yüzlü GeoArme üzerinde 8.8 m yüksekliğine 70º eğimli hasır çelik ön yüzlü bohçalı duvar oturtularak 10.4 m yüksekliğinde duvar tamamlanarak flüt yapısı tamamen kapatılmıştır. Ayrıca flüte giden yolun yamaç tarafında yapılmış taş duvar önü beton bloklar ile kaplanmış ve üzerinde yeşil görünümün bütünlüğü için 1,2 m yüksekliğinde bohçalı duvar uygulanmıştır.
GeoArme wrapmesh sistemi duvar ön yüzeyinde kullanılan hasır çelik, toprak tutucu file ve geogrid ön yüz yapısının yeşillenmeye olanak sağlayan yapısından faydalanarak doğaya uyumlu, çevreci yeşil tünel girişi tasarlanmış ve uygulanmıştır.
Yol inşaatının devamında duvarın yan tarafında mevcut yoldan görülen şevlerde de erozyon kontrol ve yeşillendirilmiş şev uygulamaları planlanmaktadır.
Bu şekilde kazı ve püskürtme beton ile oluşan beton görüntü çevredeki yeşil yamaçlar ile uyumlu hale getirilmiştir.

Cengiz İnşaat

Cengiz Holding bünyesinde bir firma olan Cengiz İnşaat, 1987 yılında İstanbul’da kurulmuş olup Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarından biridir. Otoyol, köprü, viyadük, tünel, metro, demiryolu, baraj ve hidroelektrik santraller, havalimanı, liman, enerji santrali, sulama ve su temini projeleri, sanayi tesisleri, şehir altyapısı, otel, bina ve tesis inşaatı ile ilgili tüm altyapı ve üstyapı işleri Cengiz İnşaat’ın faaliyet alanları içinde yer almaktadır.
3,65 milyar dolar tutarında projeyi hayata geçirmiş olan Cengiz İnşaat’ın tamamlanacak projelerinin tutarı 10,60 milyar dolardır. Son 8 yıldır “ENR En İyi 225 Uluslararası Müteahhit” listesinde yer alan Cengiz İnşaat, “ENR En İyi 400 Global Müteahhit” listesindeki 14 Türk Müteahhidi arasında 2’nci sırada yer almaktadır.