Ataköy’ün Kalbi, CoverEx ile Bağlanıyor

Türkiye gayrimenkul pazarının en önemli markalarından olan NEF’in Ataköy 22 Projesi’nin dilatasyon açıklıkları CoverEx ürünleri ile kapatıldı. Zemin üstü dilatasyon sistemlerinden ZU130 serisinin seçildiği proje, bölgeye yeni bir yaşam tarzı getiriyor.

Mimarinin tarihi milattan önce 10 binli yıllara kadar uzanır. Bu döneme ait kalıntılara, Toros Dağları’nın güneyindeki Orta Doğu’da geniş bir alanı ifade eden Levant’ta rastlanmaktadır.
Popülasyonun artması, göçler ve zamanın ilerlemesiyle yaşanan diğer sosyo-kültürel değişiklikler, mimari anlayışı da beraberinde değiştirmiştir.

Günümüzün değişen mimari anlayışı da yukarıda bahsedilen hususlar dahilinde; konut, sosyal alan, AVM, hastaneler, iş merkezleri, endüstriyel yapılar ve benzeri unsurların aynı
alanda inşasını zorunlu kılmıştır. Bunun temelinde yatan en önemli unsur da kuşkusuz metropollerin artışıdır. Şehirleşmenin artmasıyla birlikte, yapılar da zorunlu olarak hacimsel
olarak büyümüştür. Bunun sonucunda da yapılar; geniş ve kütlesel duruma göre  projelendirilir ve uygulanır hale gelmiştir.

CoverEx Dilatasyon Sistemleri; geniş kütleli yapılardaki genleşme, kısalma ve zemindeki
oturum hareketleri sonucunda yapıda oluşabilecek hasarları engellemek amaçlı boşlukları kapatan profillerdir.

Ataköy NEFes Alıyor
NEF 22; İstanbul’un ilk uydu kentlerinden Ataköy’de 25 bin metrekare alanda, konut, ofis ve alışveriş merkezini bünyesinde bulunduran bir yapıdır. 18 katlı altı bloktan oluşmaktadır.
Altıncı kattan itibaren deniz manzarasına da sahip olan Proje’deki dairelerin büyüklüğü 45 – 234 m2 arasında değişmektedir. Kültür Üniversitesi’nin yanında, Dünya Ticaret Merkezi ile CNR Expo gibi iş dünyasının önemli merkezlerine 500 metre mesafede olan NEF Ataköy 22; öğrenciler, genç profesyoneller ve çocuklu ailelere hitap ediyor.

CoverEx ZU130-10040 Dilatasyon Sistemi
Böylesine büyük bir alanı kaplayan ve bulunduğu bölgeye Foldhome ve Foldoffice üniteleri ile farklı bir yaşam tarzı getirmeye hazırlanan Proje’deki derzler, CoverEx ZU130-10040 Dilatasyon Sistemi kapatıldı.

Ağır araç ve yoğun yaya trafiği için zemin kaplama üstü kasisli bir dilatasyon sistemi olan CoverEx ZU130-10040, çok katlı otopark projelerinde kullanılmaktadır. Alüminyum ve EPDM
malzemeden yapılan ZU130-10040’ın sadece iç mekanlarda kullanılması tavsiye edilir. Ürün, ağırlıklı olarak yeni projelerde kullanılır; ancak yer yer renovasyon projelerine de tavsiye
edilir.

Ertan Şahin: “Yapıya en uygun profil tipi seçilmelidir.”

İstanbul Teknik Dilatasyon Sistemleri Ürün Yöneticisi Ertan Şahin dilatasyon sistemlerinin seçimi ile ilgili şu noktalara değindi: “Dilatasyon boşlukları, statik hesaplamalarla yapı
hareketlerini karşılayacak ve bitişlerde hasar oluşmasını engelleyecek şekilde tasarlanır. Bu da projeye has dilatasyon sisteminin seçilmesini beraberinde getirir. Proje  analizleri yapıldıktan sonra en uygun dilatasyon sistemi seçimleri yapılır. Peki en uygun dilatasyon seçimi yapılır derken neyi kast ediyoruz? Evveliyatla uygulama yerine gidilir ve dilatasyon derz boşluğu tespit edilir. Kullanılan kaplama tipi ve kalınlığı doğrudan profilin yüksekliğini belirleyeceği için bu önemlidir.

Yapıda beklenen yatay ve düşey hareket miktarı bir diğer önemli husustur. Hangi profilin kullanılacağı daha önceden de değindiğim gibi statik hesabı sonucu ortaya çıkar.

Dilatasyonun üzerinden geçmesi beklenen yük miktarı, profil seçimlerinde ehemmiyet arz eden bir diğer noktadır. Profilin üzerinden yaya, hafif araç, ağır araç, forklift vb. geçişine göre taşıma kapasitesi ve tekerleklerinin yüzey temas alanı dikkate alınarak profil tipleri belirlenmelidir.

Bunların dışında; profilin maruz kalacağı dış etkenler, su geçirimsizlik ihtiyacı, yangın geçirimsizlik ihtiyacı, estetik kaygılar, akustik ihtiyaçlar, farklı kaplamalar arası geçiş ve projenin yeni yada renovasyon olması dilatasyon profili seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer hususlardandır.”

Timur Gayrimenkul

1992 yılında gümrük komisyonculuğu aracılık ve mümessillik hizmetleri yapmak için kurulan
firma, 12 Nisan 2007’de nevi değiştirmek suretiyle Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. ünvanını almıştır.

Şirketin faaliyet konusu Türkiye ve yurtdışında inşaat ve müteahhitlik işleri yapmak ile gayrimenkul alımı, yapımı, geliştirmesi ve satımını gerçekleştirmektir.

2009 yılında NEF markası ile hizmet vermeye başlayan firma, bu marka ile 2015 yılında ulusal ve uluslararası 22 prestijli ödülün sahibi oldu. Aynı yıl Capital 500 tarafından “En Yüksek Aktif Büyüklüğe Sahip En Genç Gayrimenkul Geliştirme Şirketi” seçilen NEF, yalnızca hayata geçirdiği yapılar ile değil, sosyal sorumluluk projelerine gösterdiği hassasiyet ile de
dikkat çekiyor.