Polimer Şeritli Toprakarme Yöntemi ile Yeni GeoArme Panel Sistemi Çözümleri

Donatılı dolgu duvar yöntemlerinden polimer şeritli toprakarme yöntemi çeşitli avantajları sebebiyle, özellikle karayolları projelerinde artan talep ile birlikte etkin çözümler sunmaktadır.

Bu yöntemde duvar ön yüz elemanı olarak beton prekast panel ve donatı olarak ise polimer şerit kullanılmaktadır.
Polimer şerit polyester liflerin PE kaplama ile 9 cm genişliğinde bir donatı elemanıdır. Bu şeritler duvar yüksekliğine göre hesaplanan kesitlerin gerektirdiği 30 kN, 50kN, 70kN, 100kN mukavemetlerde üretilmektedir. Şeritler sahaya rulolar halinde getirilir.
Şeritler projenin gerektirdiği boylara göre paneller üzerinde teşkil edilen bağlantı noktalarından geçirilen ardışık v şeklinde serilir. Dolgunun ve yoldan gelen yüklerin oluşturduğu yanal toprak basınçlarına karşı dolgu, şerit ve paneller ile oluşturulan kompozit bir sistemdir.

İstanbul Teknik İnşaat GeoŞerit Donatılı GeoArme Panel Sistemi

Polimer şeritlerin avantajlarının en önemlileri söyle sıralanabilir;
– Polimer şeritler çelik şeritlerden farklı olarak korozyondan etkilenmez.
– Polimer şeritler projeye uygun boylarda yerinde düzenlenmektedir. Bunun sağladığı en büyük avantaj projede oluşabilecek alt ve üst kot değişikliklerinde kesitin çözümüne uygun şekilde düzenlenebilmektedir. Çelik şeritlerde ise ürünlerin boyu sahaya gelmeden önce planlanarak sipariş edilmektedir. Proje değişikliğinde sahaya gelen şeritlerin kullanımı zorlaşmaktadır.
– Dolgu şartnamesinde korozyon özelliklerinin ön görülmesi için elektromekanik testler gerekmektedir.
Polimer şeritlerde ise sadece Ph testi yapılması yeterlidir. Elek analizi ve proktor testleri ise bütün dolgu duvarlarda standarttır.
– Polimer şeritli uygulamalarda şeritlerin kesilmesi gibi donatının zarar görememesi için panel bağlantı noktaları özel elemanlar kullanılır.

Bu bağlantı için omega şeklinde metal aparatlar veya polimer halkalar kullanılmaktadır. Bu bağlantılar çelik şeritlerde daha basittir. Uygulama firmaları bu bağlantıları fiyat kapsamında yaptıklarından ana yüklenici ve idare açısından bir farklılık bulunmamaktadır.
– Polimer şeritlerde bindirme sistemleri de çelik şeritlere göre aparat ve uygulama açısından oldukça basittir. Şartnemelerin ön gördüğü boylarda bindirilir ve mukavemetli batlar veya S şeklinde metal kilit elemanları kullanılabilir. Bu birleşimler sahada kolayca organize edilebilmektedir.
– Polimer şeritler ekonomik olarak da çeşitli avantajlar sağlayabilmektedir.

Polimer şeritlerin FN tipi ile ürünün özel tip beton bloklarla kullanılması mümkün olmakta ve çeşitli mimari ön yüz şekilleri oluşturulabilmektedir.

Polimer şeritlerin FW tipi ile sürtünme özellikleri arttırılarak standart şeritlerdeki sürtünme kayıplarının minimuma indirilmesi mümkün olmaktadır. FS ve FW tiplerinin şerit genişliği 90mm civarında olup yüzeyindeki pürüzler ile zemin ile temas eden sürtünme yüzey alanı ve özellikleri arttırılmıştır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikGeçit Vermeyen Ovit
Sonraki İçerikCoverEx