GeoArme HexBox Kuyruklu Gabion Ön Yüzlü Geogrid Donatılı İstinat Duvarı

Geogrid ile donatılandırılmış toprak dolgu yapısına 70°-90° arasındaki uygulamalara GeoArme diyoruz. Bu uygulamada yanal toprak basıncı ve şev stabilitesi hesaplarına göre geogridlerin mukavemetleri ve boyları bulunmaktadır. Bu hesaplar için geogrid aralığına da karar vermek gerekir. Bu kararın bir etkeni ön yüzde kullanılan elemandır. GeoArme HexBox tipi duvarlarda ön yüzeyde 8×10 çift büklüm tel ağlardan üretilen kuyruklu gabion elemanlar kullanılır. Bu ünitelerin yükseklikleri genelde 1m olmaktadır. Kuyruklu gabion elemanın kuyruk kısmı geogrid ve dolgu malzemesi ile birlikte çalışarak kompozit bir sistem oluşturur. Gabionlar 125-200 mm ebatlarında mekanik ve suya karşı dirençli taşlarla doldurulurlar. Ön yüzdeki bu taş dolgu kendinden drenajlıdır. Duvar dolgusunun ince tanelerinin bu taş dolguya doğru su etkisi ile yıkanmasını önlemek için üniteler ile dolgu arasına KTŞ Drenaj Tip A geotekstil yerleştirilir.

Bu duvar tipi yeşillenme amacının olmadığı ve yakın çevrede uygun ebat ve özellikte taş blokların mevcut olduğu durumlarda estetik bir duvar yapma imkanı sağlar.

Bu duvar tipini BİM Arnavutköy Depo projesi ve Karayolları 15. Bölge Kastamonu, Bartın-Arıt yolu projesi kapmasında başarıyla uyguladık.