Milas – Bodrum Havaalanı’nda ForTex GG ile Pistler Daha Sağlam

Yılda yaklaşık 28 bin uçağın iniş-kalkış yaptığı, yaklaşık 3 milyon 500 bin yolcunun kullandığı Türkiye turizmi için önemli bir havalimanı olan Milas Bodrum Havalimanında İstanbul Teknik ForTex Geogridleri kullanıldı.

İlk başlarda sadece küçük kapasiteli uçakların kullanabildiği küçük bir piste sahip olan havalimanı sonraki yıllarda daha da gelişerek bugün Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biri durumuna gelmiştir.

Açıldığı günden itibaren havalimanı gün geçtikçe kendini yenileyerek güçlü bir dinamik yapıya sahip olmuştur.

Her geçen gün artan yolcu sayısı nedeni ile hem iç hatlar hem de dış hatlar yetersiz kalmış ve bu nedenle 16 Mayıs 2012 yılında 95.683 m2 büyüklüğüne yeni bir dış hatlar terminal binası yapılmış, bu günkü modern yapısına kavuşmuştur.

Resmi olarak 1997 yılında açılan Milas-Bodrum havalimanı şu anda yılda yaklaşık 28.000 uçağın iniş kalkış yaptığı, yaklaşık 3 Milyon500 bin yolcuya hizmet veren uluslararası havalimanıdır.

Bu denli yoğun trafiğe sahip olan bir havalimanında, uçakların yaklaşık 70 ton ağırlığında oldukları da düşünüldüğünde, pistlerin ve diğer pat alanlarının sağlamlığı, pist bakımı ve yenilemeleri, yapımında kullanılan malzemelerin güvenilirliği de hayati önem kazanıyor.

Müteahhitliğini Kiska-Kom İnşaat Ve Ticaret Anonim Şirketi, Gena İnşaat Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığı’nın üstlendiği DHMİ Genel Müdürlüğü yatırımı Milas Bodrum Havalimanı Pat Sahaları Onarımı İşi projesi kapsamında ForTex GG geogridlri tercih edilmiştir. Aralık 2017’de başlanıp Mart 2018’de tamamlanan geogrid imalatında toplam 339.000 m2 ForTex GG kullanılmıştır.

ForTex GG çift yönlü geogridleri, havalimanlarında pist, apron ve taksi yol temellerinin daha yüksek taşıma gücü sağlaması ve olası farklı oturmalarda üst yapının bundan asgari etkilenmesi için kullanılmaktadır.

%100 Yerli sermaye ile Türkiye’de İstanbul Teknik A.Ş. tarafından üretilen ve en güvenilir geogrid olan ForTex GG mukavemetin her iki yönde gerekli olduğu stabilizasyon amaçlı kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş, yüksek mukavemetli geogriddir.

Havalimanlarında pist, apron ve taksi yol temellerinin daha yüksek taşıma gücü sağlamasında, karayollarında zayıf zemin üzerinde yapılacak uygulamalardaki lokal oturmaların temel ve alt temel dolgu miktarını azaltarak engellenmesinde, Karayolları genişletme projelerinin dolgu çalışmalarında, Zayıf zemin üzerinde yapılacak demiryolu uygulamalarındaki potansiyel oturmaları engellemek için balast ve alt balast miktarlarının azaltılması amaçlı zemin iyileştirmelerinde, Konteyner depolama alanları ile sanayi yapılarının temellerinde, ağır temellerin taşıma gücünün arttırılması ve lokal oturmaların engellenmesinde de güvenle kullanılmakta ve Türk İnşaat Sektörü tarafından tercih edilmektedir