Teknoloji Transferi ve Bilgi Ar-Ge Üretmeyi Amaçlayan Yeni Bir Adım: Erasmus +

 

Zelal Erkovan
Fikri, Sınai,
Mülkiyet Hakları
ve Teşvik Yönetimi
Uzmanı

Uşak Üniversitesi DTS koordinatörlüğünde hazırlanan ve İstanbul Teknik İnşaat Ar-Ge Merkezinin konsorsiyumunda görev aldığı RECYCLE FOR GREENER FUTURE adlı Erasmus+ proje önerisi, ilgili AB Programına sunuldu. Avrupa Birliği’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe programı olan Erasmus+ ‘dan destek alması durumunda 24 ay sürecek olan RECYCLE FOR GREENER FUTURE projesinin toplam bütçesi 250.000,00 €.

Yerli ve yabancı toplam sekiz üyeden oluşan konsorsiyumun yürüttüğü projenin temel amacı, tekstil geri dönüşüm sürecinde farkındalığı, tam bilgiyi desteklemek ve geliştirmek; inşaat sektörü için döngüsel tekstil ekonomisine yeşil yaklaşımlar göz önünde bulundurularak ürünler üretmek. Projede profesyoneller için farklı tekstil geri dönüşüm süreçleri ve inşaat mühendisliğinde kullanılmak üzere geri dönüştürülmüş tekstillerden katma değeri yüksek ürünlerin üretim yöntemleri hakkında bilgi geliştirilmesi de amaçlamakta. Bunun yanı sıra tekstil geri dönüşümü ve yeni ürünlerin yaratılması süreci hakkında farkındalık sağlanmakta ve daha sonraki projeler için işbirlikçi ortaklıklar kurarak becerilerin geliştirilmesine yardımcı olması da hedeflenmekte.

Proje, farklı elyaf karışımları ve elyaf uzunluklarına sahip tekstil atıklarından inşaat sektöründe kullanılmak üzere katma değeri yüksek ürünlerin nasıl üretileceği sorusunu ele alacak. Bu amaçla proje, tekstil ve inşaat alanında işbirliğini geliştirerek profesyonellerin ve öğrencilerin bilgilerini geliştirerek MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKLERE KATKI’ya da odaklanmakta. Bu proje ayrıca, eğitim programları ve iyi uygulamaların paylaşılması yoluyla tekstil ve inşaat sektörlerinin daha çevreci ve sürdürülebilirliğine yönelik yeni talepleri karşılayabilecek profesyoneller için yüksek kaliteli öğrenme yolları oluşturmaya da öncelik vermekte.

Proje süresince uluslararası ölçekte geri dönüşüm uygulamalarının yerinde inceleneceği, Avrupa ülkeleri ile endüstri-akademi temsilcileri arasında bilgi aktarımı gerçekleştirilip ortak sürdürülebilirlik çalışmaları için iş birliği sağlanacağı projenin öne çıkan hedeflerinden biri iyi uygulamaları sektörlere entegre etmek ve yeni çözümler yaratmak için profesyonelleri tam bilgi ve yüksek ilgili becerilerle donatmak.

Projenin Kurumsal Kimlik ve YEŞİL STRATEJİSİni geliştirilecek olan İstanbul Teknikİnşaat Ar-Ge Merkezi, ayrıca projenin tüm aşamalarında uygulanmasını ve kalite güvenceplanının ayrılmaz bir parçası olmasını sağlamak için stratejik planlar geliştirilecek.İnşaat sektöründe kullanılacak ürünlerden beklenen mekanik özelliklerin tanımlanmasıiçin online eğitimler de düzenleyecek olan İstanbul Teknik İnşaat, proje takip eylemlerininplanlanacağı nihai proje toplantısına da ev sahipliği yapacak.