Fortex GG P FR – Yangın Dayanımı Yüksek Geogridler ile Madenler Daha Güvenli

Geomembran veya geosentetik bariyer; toprak, beton, kaya gibi çeşitli zemin ve yüzeylerde, ayırıcı ve geçirimsizlik
özelliği ile yalıtım amaçlı kullanılan, sentetik yalıtım örtülerinin geneline verilen bir isimdir.

M. Serkan Sarı
İnşaat Yüksek Mühendisi
Ürün Teknik Müdürü

Maden sahalarında, cevhere galeriler açılarak ulaşılan yöntemler kullanılmaktadır. Galeriler anolar halinde kazılır ve tahkimatlandırılır. Klasik yöntemlerde bu tahkimatlar ahşap olmaktadır. Yeni sistemlerde ise donatı ve ankrajlar kullanılmaktadır.

Tünel içinde antistatik, yangın ilerletmeyen tipte donatılar kullanılmaktadır. Maden tünellerinde kullanılan kablolarda da istenen UL94 plastiklerin yangın performansını değerlendiren testi geçmiştir. Bu testin amacı; ürünün alev kaynağı etkisi altında ne kadar sürede yandığı ve çevredeki diğer yanabilir malzemeleri, damlayarak yakıp yakmadığını tespit etmekdir. Bu testler Fortex ürünümüze TSE tarafından uygulanmıştır.

Alevin sadece etki ettiği alanı yaktığı yanmanın ~30 sn den fazla sürdügü ve yanma sırasında damlama gözlemlenmedigi tespit edilmistir. Ankraj başlıklarının ürüne zarar vermeyecek şekilde tasarlanmasıyla iksa sistemine entegre edilen geogridler, düşebilecek 3 cm’den büyük parçaları tutması, patlatma operasyonları sırasında oluşan sarsıntılardan etkilenmeyen bir iksa kaplaması yapılması ve olası yangın durumunda tahliye için zaman kazandırması özellikleriyle öne çıkmaktadır. Geogridler rulo ebatlarının >5 m olması ve yüzeye kolay adapte edilebilmesi gibi işçilik avantajlarıyla kolay kullanım sağlamaktadır. Geogrid iplikleri kaplamasında zararlı gaz üreten ham maddeler kullanılmadığından yangın sırasında zararlı gaz çıkarmamaktadır. Bu özelliği ile maden işlerinde kaza durumunda önem arz eden yaşam süresini artırmada fayda sağlar.

Geogridler, tutacağı kayacın özelliğine göre daha büyük parçaları tutması gerekirse,çift yönlü olarak 40 kN/m’den 400kN/m mukavemetlere kadar, hem mukavemet hem de göz açıklığı özellikleri ile kullanım yeri ve amacına uygun olarak üretilebilmektedir.

Ülkemizde sıklıkla yaşanan maden patlamaları ve yangınları için, insan sağlığına ve iş güvenliği koşullarına uygun ürünlerimizi, maden isçilerimizin ve ülkemizin hizmetine sunuyoruz.