Geohücreler – Geosentetik Dünyasının Yenilikçi Ürünü

Mustafa Törün
Geosentetik Ürünler
Satış Uzmanı

Amerika’nın Irak savaşında tankları çölde yürütebilmek için kullanmış olduğu Geocell malzemesi, yıllar içerisinde geliştirilerek inşaat sektöründe büyük bir yer edinmiştir.

Geocell, global ölçekte yaygın biçimde kullanımı mevcut olup, ülkemizde de artan yaygınlaşma eğilimine sahiptir.

Polietilen esaslı geosentetiklerden biri olan Geocell’in kullanım alanlarını gruplandırmak gerekirse;

• Geocell malzemesi bal peteği formu ile şevlerde erozyona karşı koruma görevinde kullanılmaktadır.
• Geometrik şeklinin sayesinde hapsetme özelliğine sahiptir ve bu amaçla zeminlerinde güçlendirilmesinde doğal agregalar ile iç dolguları gerçekleştirilerek uygulanmaktadır.
• Diğer geosentetik malzemeler gibi Geocell de istinat duvarlarında kuvveti yayma amacı ile kullanarak mühendislik çözümler üretir.
• Hidrolik yapılarda ise aşınma ve oyulma problemlerinin önüne geçilmesi için çok uygun bir forma sahip olmasından dolayı uygulamalarda tercih edilerek yapının hizmet ömründe artış sağlamaktadır.
• Daha aktif bir şekilde karayolları ve demir yollarında tercih edilen geosentetik malzeme türü olan Geocell ,karayollarında asfaltlı ve asfaltsız yollarda taşıma kapasitesi iyileştirerek yolların kalitesini artırmakta ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.


Son yıllarda artan talebi karşılamak için İstanbul Teknik İnşaat ForCell ürününü üretmeye başlamıştır. Sanayi Bakanlığı’nca destekli laboratuarımızda gerekli testler yapılarak Avrupa standartlarını yakalamıştır.