WTC (World Tunnel Conference) 2022 Tünel Açma ve Yeraltı Altyapısındaki En Son Gelişmelerin Tartışıldığı Yıllık Konferansa Katıldık

Ramazan Karaduman
İhracat Kıdemli Satış
Uzmanı

Dünya Tünel Kongresi (WTC), dünyanın en büyük tünel açma etkinliğidir. Her yıl Kuzey Amerika, Avrupa, Asya- Pasifik ve Afrika’da düzenlenen kongre, uluslararası tünelcilik camiasına bilgi, deneyim ve uzmanlığı paylaşma fırsatı sunar ve Uluslararası Tünelcilik Derneği (ITA) tarafından organize edilmektedir.

Bu yıl da Danimarka Tünel Açma ve Yeraltı Mühendisliği Derneği’nin sponsorluğunda düzenlenen Dünya Tünel Kongresi, 2-8 Eylül 2022 tarihleri arasında Kopenhag’da gerçekleştirildi. Bella Center’da düzenlenen konferans kapılarını bu tarihlerde birçok ülkeden binlerce ziyaretçi ve birçok katılımcıya açtı.

Bizler de İstanbul Teknik olarak hem tünel ve yer altı yapı dünyasında yaşanan yenilikleri yakından inceleme şansını, hem de sektörde faaliyet gösteren birçok firma temsilcileri ile tanışma şansımız oldu. Özellikle pandemi sürecinde birbirinden uzak kalan hem ziyaretçi hem katılımcıların bir nevi özlem giderdiği güzel bir etkinlik oldu diyebiliriz. Tünel dünyası konferansı, tünelcilik ve yeraltı altyapısındaki en son gelişmelerin tartışıldığı bir konferans olarak bilinir.

Uluslararası Tünel Açma, Yeraltı ve Bina Mühendisliği Konferansı, önde gelen akademik bilim insanlarını, araştırmacıları ve araştırma bilim adamlarını bir araya getirerek tünel açma, yeraltı ve bina mühendisliğinin tüm yönleriyle ilgili deneyimlerini ve araştırma sonuçlarını paylaşmayı amaçlıyor. Aynı zamanda araştırmacılar, uygulayıcılar ve eğitimciler için en son yenilikleri, trendleri, endişeleri ve ayrıca tünelcilik, yeraltı inşaat mühendisliğinde yaşanan pratik zorluklar, bu zorlukların çözümlerini sunmak, tartışmak için önde gelen disiplinler arası bir platform sağlıyor.

Küresel pazardaki en son ürünler ve son teknoloji çözümler ile uygulamalı deneyim sunan, önde gelen uluslararası tünel açma etkinliği, sektörde tanınmış birçok konuşmacı ile takvimde önemli bir yer almaktadır. Biz de bu açıdan faydalandık. Tünellerde erişebilir ilerlemeler ve İnşaat Mühendisliği ile tünelcilik endüstrisindeki en parlak beyinler tarafından yönetilen teknik oturumlara katılarak ileri düzey konular hakkında bilgi sahibi olduk.

Özellikle de sergi salonunda katılım sağlayan irili ufaklı birçok firma, geliştirmiş olduğu yeniliklerini ve tectübelerini paylaşması açısından bu konferans aynı zamanda önemli bir sektörel fuar haline de bürünmüştür. İnşaat, bakım, rehabilitasyon, madencilik, su temini, kanalizasyon, yağmur suyu yönetimi, ulaşım, kamu hizmetleri, endüstriyel, ticari, konut ve çevre projeleri dahil olmak üzere, tünel endüstrisinin tüm yönlerini kapsayan tek konferans olması nedeni ile yeraltı inşaatının geleceğini görüp, hatta şekillendirmek için bir araya gelinen önemli bir etkinlik gerçekleşmiştir.