İstanbul Teknik’ten Yeni Ürün Serisi GeoSeal LLDPE, VLDPE ve HDPE Membranlar

İstanbul Teknik Bolu Üretim Tesisi’nde kurduğu yeni üretim hatları sayesinde; 3 farklı katmandan oluşan özel membranlar, 0,2 mm kalınlığında sinyal tabakası ve geotekstil ile birleştirilmiş membranlar gibi yüksek teknoloji gerektiren özel ürünler üretebilmektedir.

PE membranlar hammaddeleri ve yoğunluklarına göre HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen), LLDPE (lineer düşük yoğunluklu polietilen), VLDPE (çok düşük yoğunluklu polietilen) gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Geniş alanlarda HDPE kullanılması oldukça kolayken aynı membranın yapay göletler, süs göletleri, biogaz tesisleri, tüneller, bina temelleri gibi nispeten küçük alanlarda kullanılması malzemenin rijit olması sebebiyle pek mümkün olmamaktadır. VLDPE membranlar ise çok esnek yapıları ile hemen hemen bütün kıvrım ve köşelere uyum sağlayan üstün bir malzemedir.

İstanbul Teknik 2021 yılı itibariyle yeni yatırımı olan Bolu Üretim Tesisi’nde VLDPE üretebilen hattını devreye almıştır. Bu hat 0,5 mm’den 3 mm’ye farklı kalınlıklarda ve 2,40 m genişliğe kadar GeoSeal markası ile membran üretebilecektir. VLDPE membranlar özellikle tünel ve temel gibi dar alan uygulamaları için büyük avantaj sağlamaktadır. VLDPE yoğunluğu 0.90-0.92 gr/cm3 olduğundan PVC’ye göre hafiftir ve uygulamada büyük kolaylık sağlar. VLDPE membranlar hammaddelerinin özelliği gereği %700 civarı kopma uzamalarıyla yine PVC membranların %250 civarındaki kopma uzamalarına göre büyük avantaja sahiptir. Kaynaklama açısından da hem sıcak kama hem de sıcak hava kaynaklarının kullanımına uygundur. Bilindiği gibi PVC membranlar bileşenleri gereği %50-60 civarında hammadde PVC dışında çeşitli kimyasal içeriklere sahiptir. Ayrıca kimyasallar ve bitki kökü gibi yıpratıcılara karşı katkılar yardımıyla dirençli hale getirilirler. PE hammaddeler atık su boruları gibi yüksek yükler ve
kimyasal etkilere karşı doğal olarak dirençli olduğundan kullanılmaktadır. PE membranların dış kaynaklı katkı oranı çok düşük seviyelerdedir. PE temiz su göletlerinde de tercih edilen, suya kimyasal salınımı olmayan membranlardır. DSİ göletleri, içme suyu göletleri ve içme suyu tanklarında da kullanımı çok uygundur.