GeoHücre Erozyon Kontrol Örtüleri

Türk inşaat sektörü dünyanın önde gelen, en rekabetçi ve dinamik inşaat sektörlerinden biridir. Sektörün liderlerinden olmak yeniliklere ayak uydurmak hatta yenilikler yaratmakla olur. GeoHücre markamızla kullanıcılara sunduğumuz ürünlerimiz yurt içinde ve yurt dışında bir çok prestijli projede stabilizasyon, erozyon, yeşillendirme gibi sorunlara ekonomik ve uzun ömürlü çözüm olmaya devam etmektedir. GeoHücre ürünü de aslında çok yeni bir çözüm olmasına rağmen erozyon kontrolünde doğa ile mücadelede, stabilizasyonda, dere –kanal ıslahlarında, hızlı ve uzun ömürlü çözümler sunması sebebi ile tercih sebebi olmaktadır. GeoHücre ürünleri, yüksek yoğunluklu polietilenden üretilmektedir. 1,2 – 1,5 mm kalınlıktaki şeritler, kullanım amacına uygun yükseklikte (50, 75, 100, 150, 200, 250 mm) üç boyutlu (3D) yapıya getirilir.

GeoHücre’nin Kullanım Alanları

1. Eğimli arazilerde yüzeysel erozyonun engellenmesi ve doğa koşullarına uygun uzun ömürlü çözümler sunmak.
2. Stabilizasyonda, zeminde oturmaları azaltmak veya farklı oturmaların önüne geçmek ve dolgu miktarını azaltmak.
3. Dere, kanal yataklarında dolgu yapmak ve su akış ivmesindeki değişikliğe bağlı tahribatı azaltmak.
4. İstinat duvarı oluşturmak.

Kapalı şeritler halinde uygulama alanına sevk edilen şeritler, başlangıç noktasından sabitlendikten sonra çekilerek açılır. Bal peteği şeklini oluşturup hücrelerin kareye yakın bir forma gelmesi sonrasında sabitleme aşamasına geçilir. Hücre boyutları, GeoHücreler’e gelen yük, kullanım amacı ve zemin yapısına bağlı olarak belirlenir. Sabitleme
detayı proje bazlı üretilir. Hücrelerin içleri kulanım amacına uygun (kum, mıcır, nebati toprak, toprakmıcır karışımı vb. ) şekilde doldurulur.

Erozyon Kontrolünde GeoHücre

Yeşillendirme tüm dünya için olduğu gibi ülkemiz içinde önemlidir. Yeşillenmeye imkan vermeyen (killi- tuzlu, kireçli toprak yüzey, beton yüzey vb.) eğimli yüzeylere, toprak dolgu yapmak için GeoHücre kullanılır. GeoHücreler, toprak dolgunun doğa koşullarına
rağmen erozyona uğramasına engel olmaktadır. GeoHücre ürünleri, üç boyutlu (3D) yapısı ile dolgu malzemesini hücrenin içerisinde tutar. Delikli yapısı sayesinde drenaja imkan tanır ve suyun toprak içerisinden hızlı ve tahribat oluşturmadan tahliye edilmesine imkan verir.

Stabilizayonda GeoHücre

Dolgu malzemesine dik olarak gelen yük, yeterli sıkışmanın sağlanması ile (pürüzlü hücre yapısının yük aktarılmasına faydası olur) yatay kuvvet olarak hücre duvarlarına aktarılır. Yüksek çekme mukavetine sahip ve orijinal hammaddeden imal ettiğimiz polimer şeritler ile bu yükler karşılanmış olur.

Ayrıca yan hücreden aktarılan direnç oluşan iç kuvvette azaltma meydane getirir. Dolgunun yük ile yanal hareket yapması engellenmiş olur. Deformasyonların azalmasına ve farklı oturmaların engellenmesine yardımcı olur.

Dere ve Kanal Yataklarında GeoHücre

Su kanalları ve derelerde yıl boyunca değişen eğimlerde su akışı görülür. Bazı projelerde kanal gövde ve zemininde beton yüzey oluşturmak, bazı projeler ise taş dolgu oluşturmak gerekmektedir. Hızlı, ekonomik ve uzun ömürlü çözüm bulmak adına bu tip projelerde GeoHücre doğru tercih edilir. Su kanalları ve derelerde yıl boyunca değişen debiler sebebi ile yük miktarı ve bazen yönü değişmektedir. GeoHücre ile taş dolgu veya beton
dolgu yapmak yüksek dayanımlı esnek yapı oluşturulmasını sağlar.