Endüstriyel Yapılarda Zemin Stabilizasyonu Sağlayan Derin Zemin Karıştırma Kolonları Üzerinde Geogrid Takviyesi

Geniş alana yayılan endüstriyel yapılarda derin zemin karıştırma kolonları üzerinde kullanılan dolgu tabakasında Geogrid takviyesi ile aşırı toplam oturma, yetersiz taşıma gücü ve genel stabilite problemleri ortadan kalkıyor.

Dr. T. Tonguç Değer
Geoteknik Mühendisi
Genel Müdür Yardımcısı

Zayıf zemin üzerine imal edilen dolgularda aşırı toplam oturma, yetersiz taşıma gücü ve genel stabilite problemleri sıklıkla gözlenmektedir. Zeminin özellikleri, yeraltı su seviyesi, zayıf zemin tabakasının kalınlığı, dolgunun yüksekliği ve geometrik özellikleri, tasarım yükleri, imalat süresi,proje gereksinimleri ve benzeri faktörlere göre bu problemlere önlem olarak tercih edilen çözümler değişiklik göstermektedir.
Yaygın kullanılan çözümlerden biri zeminde belirli aralıklarla teşkil edilen rijit kolonlar üzerine dolguların oturtulmasıdır. Bu kolonlar uç veya sürtünme kazıkları olabileceği gibi, jet grout, derin karıştırma ve benzeri zemin ıslah yöntemleri ile oluşturulan kolonlar da olabilir.

Endüstriyel yapılarda zemin iyileştirme yöntemi olarak derin karıştırma kolonları tercih edilmiş ve üzerine yüklerin dağılımını daha verimli hale getirmek için ForTex çift yönlü geogridler kullanılmıştır. Derin karıştırma kolonları, zemin içine katılarak karıştırılan malzemeler (çimento, kireç vb.) ile zeminin bağlayıcı reaksiyonlara girmesi sonucunda rijit kolonların oluşmasına imkan veren bir yöntemdir.

Zeminin içine bağlayıcı malzemelerin eklenip karıştırılması sonucu oluşan rijit kolonlar; toplam ve farklı oturmaların kontrol edilmesi, proje ihtiyaçları doğrultusunda taşıma kapasitesinin ve/veya sıvılaşma direncinin arttırılması ve sıvılaşma sonrası oluşacak dinamik oturmaları sınırlandırmak amacına yönelik olarak tasarlanmaktadırlar.

Dolgudan kemerlenme ile aktarılan düşey yüklerin kolonlara daha düzgün aktarılmasını
sağlamak, farklı oturmaları azaltmak, kolon aralıklarını arttırarak kolon sayısını azaltmak ve özellikle şev altlarında yanal yayılmayı önlemek ve zemine aktarılacak kayma gerilmelerini sınırlandırmak amacıyla bu kolonlar üzerine bir veya daha çok sıra geosentetik serilerek temel takviyesi ve yük aktarım platformu teşkil edilebilir. Burada problemlere neden olan faktörler ve kolon imalatının amaçları her proje özelinde doğru şekilde tespit edilerek, buna uygun geosentetik şeçimi ve tasarımı yapılması gerekmektedir.

2011 yılında üretimine başladığımız ve halen Bolu organize Sanayi Bölgesinde 30.000 m2 arazi üzerinde kurulu Bolu Fabrikamızda ürettiğimiz, İstanbul Teknik, ForTex markalı geogridlerimiz endüstriyel tesislerin zemin güçlendirmesinde, yurt içinde ve yurt dışında sayısız projede tercih edilmiştir.