Polimer Modifiye Bitüm Katkıları – PMB ve PMBE

Bitüm modifiye edilirken kullanılan polimerler başlıca SBS, Latex ve SBR diye devam eder ve daha burada belirtilmeyen bir çok modifiye edici polimer bulunmaktadır. Bu polimerler arasında performansı en yüksek olarak karşımıza çıkan SBS polimeridir.

SBS polimeri stiren-butadiyen-stiren’den oluşur. Stiren kısımları bitüme sertlik verip yumuşama noktasını yükseltirken butadiyen kısmı ise bitüme esneklik sağlayarak termal direncini artırır. Bitüm modifikasyonunda kullanılan en yaygın polimer SBS’dir.

Bitümün modifiye edilme şekli kullanılan polimere bağlıdır. Eğer bitüm SBS ile modifiye edilecekse, bir modifikasyon plenti gerekmektedir. Fakat bitüm latex ile modifiye edilecekse süspansiyon halinde bulunan latex, direkt olarak bitümün içerisine dökülerek modifiye edilebilir. Hangi polimer ile modifikasyon yapılacağı koşullar ve eldeki imkanlara bağlıdır.

Bitüm modifiye edilebildiği gibi bitüm emülsiyonu da modifiye edilebilir. Daha doğrusu modifiye edilmiş bitüm ile emülsiyon hazırlandığında ya da emülsiyon esnasında su fazının modifiye edilmesiyle birlikte polimer modifiye bitüm emülsiyonu (PMBE) elde edilir.

Polimer modifiye bitüm emülsiyonu sathi kaplama uygulamalarında, koruyucu sathi kaplama uygulamalarında ve harç tipi kaplama uygulamalarında (slurry seal) kullanılabilir. Emülsiyon, düşük yüzey gerilimi ve içerisinde barındırdığı polimerler sayesinde agregayı daha çok sarar ve daha güçlü bir yapışmaya sahiptir.