Ovit Tüneli Şantiye Şefi Kerim Tütüncü ile Röportaj

Öncelikle merhaba. Bize kısaca kendinizden söz eder misiniz?
Merhaba, ben Kerim Tütüncü. Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunuyum.
2002 yılından beri inşaat sektöründe çalışmaktayım. Limak İnşaat bünyesinde,pek çok farklı projede görev aldıktan sonra; şu anda 2013 yılından itibaren Ovit Tüneli Projesi’nde şantiye şefi olarak görev yapmaktayım.

Çalışma hayatınız boyunca yer aldığınız projelerden biraz bahsedebilir miyiz?

Limak İnşaat bünyesinde görev yaptığım sürede hayata geçirdiğim projeleri sıralamak icap ederse, şu şekilde sıralamanın doğru olacağı kanaatindeyim.

  • Piraziz – Espiye – Çarşıbaşı Sahil Yolu İnşaatı
  • Eminlik – Çiftehan Kesimi Pozantı Otoyol İnşaatı
  • Gaziantep Çevre Otoyolu İnşaatı
  • Tirebolu – Doğankent – Kürtün İl Yolu İnşaatı
  • Belevi – Selçuk – Kuşadası Yol İnşaatı
  • Karacasu Baraj İnşaatı
  • Vakfıkebir – Tonya Yol İnşaatı

İçinde yer aldığınız projelere baktığımızda sizin açınızdan oldukça yoğun bir çalışma dönemi yaşadığınız görüyoruz. Şantiye ortamı oldukça yoğun ve fedakarlık gerektiren bir çalışma hayatını beraberinde getirir. Çalıştığınız ortamı sevmez ve sahiplenmezseniz bu işi yapamazsanız. Bu kadar yoğun bir ortamda çalışmış olmak firmamın bana gösterdiği güven duygusunun bir getirisidir. Ben de bu güvene karşılık olarak elimden geleni yerine getirmeye gayret ediyorum.

Eklemek istediğiniz başka proje var mı?

Tabi ki var. Olmaz mı? Son olarak da Cengiz – Makyol – ASL ortak girişimi bünyesinde hayata geçirilen ve halen devam etmekte olan Ovit Tüneli İnşaatı’nı bu projelerin arasına eklemek isterim.

Biraz da İstanbul Teknik ile olan işbirliğinizden söz edelim.

Tabi memnuniyetle söz edelim. İstanbul Teknik’i uzun yıllardır tanıyorum. Sektöründe güvenilirliği ile bilinen bir firma. İçinde yer aldığı projelerdeki iş sonuçlarını yakından takip ediyor ve biliyorum. 2011 yılında açtığı fabrika ile üretim yapmaya başlamış olması da İstanbul Teknik’i, ithalat ve ihracat yapan bir firma kimliğinden üretim yapan firma kimliğine bürümüştür.

Türk firmalarının üretim yapmaları hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Sadece inşaat sektörü için değil tüm sektörlerde Türk firmalarının üretim yapıyor olması ülke ekonomimiz
açısından büyük önem arz etmektedir. Modern ülke diye tabir edilen konsepti değerlendirdiğimizde ham maddeyi ithal; ürünü ihraç eden bir profil karşımıza çıkar. Bu da ihracatın artması ve ülke ekonomisine
katkıda bulunulması anlamına gelir. Gelişmekte olan ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu hususlardan biri de fabrikalar açmak ve üretimi arttırmaktır. Bu ekonomiyi canlandırır, istihdamı arttırır ve tüm bunların akabinde de ülkemizin gelişmesine katkıda bulunur. İşte tam bu noktada İstanbul Teknik’in üretici
konumuna geçmesi bizler için büyük bir mutluluktur.

Şu anda İstanbul Teknik ile hangi projede birlikte çalışıyorsunuz?

İkizdere – İspir Yolu Ovit Tüneli ve Bağlantı Yolları Projesi’nde İstanbul Teknik ile birlikte çalışıyoruz.

Bu projeden biraz bahseder misiniz?

Erzurum – Rize güzergahında bulunan; kuzeyi güneye, hayali gerçeğe bağlayan Ovit Tüneli Projesi; 12,6 km tünel, 1,7 km çığ tüneli ve 3 km bağlantı yolundan oluşmaktadır.
Projenin toplam uzunluğu 17,3 km’dir. Projenin tamamlanması ile mevcut yol 3,8 km kısalacak olup yılın 6 ayı kar nedeni ile kapalı olan Erzurum – Rize güzergahı 12 ay hizmete açık olacaktır. Projemizde 1,4 km’lik çığ tüneli ile 12,6 km’lik tünel entegre olarak inşa edilecektir. Bu haliyle toplam tünel boyu 14 km olmaktadır. bu durumda 14 km uzunluğu ile Ovit Tüneli, dünyada çift tüp olarak inşa edilen en uzun ikinci karayolu tüneli olma özelliğine sahiptir.

Biraz da öz eleştiri yapalım. İstanbul Teknik ile çalıştığınız zaman zarfında karşılaştığınız
sorunlardan bahseder misiniz?

İstanbul Teknik ile çalıştığım iki yıl boyunca herhangi bir sorun ile karşılaşmadığımı belirtmek isterim.
Bu bize neden İstanbul Teknik adının, sektörde ‘güven’ kelimesi ile birlikte anıldığını gösteriyor.
Her zaman bizimle irtibat halinde olan ve projenin başından sonuna kadar kusursuz ilerlemesini sağlayan İstanbul Teknik’in Şantiye Şefi Ali Hikmet Bey’e de teşekkür ederim.

Bu güzel sözleriniz için biz de size teşekkür ederiz. Peki İstanbul Teknik ile çalışmak firmanıza hangi katkıları sağlıyor?

İstanbul Teknik, faaliyet gösterdiği alanda tam anlamıyla ‘profesyonel’ kelimesinin hakkını veren bir firma. Ovit Tüneli’ndeki iki yıllık karşılıklı mesaimiz sürecinde benim edindiğim izlenim bu yöndedir. Öncelikle İstanbul Teknik’in mühendis kadrosu alanındaki en iyilerden oluşuyor. Daha proje kağıt üzerindeyken oturup, neler yapılabileceği hakkında gereken mühendislik hesaplamalarını en ince detayına kadar planlıyorlar. Böylelikle de iş, saha aşamasına gelince muhtemel tüm süprizler ortadan kaldırılmış
oluyor. İstanbul Teknik’i benzerlerinden ayıran bir diğer önemli özelliği de uygulama ekibinin de tıpkı mühendis kadrosunda olduğu gibi konusunda deneyimli kişilerden oluşmasıdır. Bu sayede işlerimiz yaz ya da kış olması fark etmeksizin saat gibi işliyor.

Projenizde İstanbul Teknik’in hangi ürünlerini kullanıyorsunuz? Ürünlerin kalitesi ile ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir?

İstanbul Teknik’ten, tünel su yalıtımlarında kullanılmak üzere %100 polipropilen elyaftan çift taraflı ısıl işlem ile üretilen GeoTeknik PP geotekstilleri ve polivinil klorürden imal edilen GeoSeal PVC ürünlerini temin ediyoruz. İstanbul Teknik’ten sipariş ettiğimiz ürünler, tam istediğimiz tarihte ve kalitede elimizde
oluyor. İstanbul Teknik’in uyguladığı kalite yönetimi sürecini de iyi biliyoruz. Proje öncesindeki görüşmelerimizde bu konu hakkında kendileri tarafından yeterince bilgilendirildik.

İstanbul Teknik, sahaya gönderilecek ürünlerini öncelikle kendi laboratuvarında test ediyor. Test onayından geçen malzemeleri de uygulama için bize gönderiyor. Uygulanan bu kalite yönetimi sürecinin sonuçlarından oldukça memnun olduğumuzu belirtmek isterim.

Projeleriniz için ürün ya da hizmet satın alırken nelere dikkat edersiniz?

Bizim için ilk sırada ürünün ya da sarf malzemesinin kalitesi ve montaj işçiliği gelir. Fiyat, bizim için kaliteden sonra gelir.

Tedarikçilerinizden beklentileriniz nelerdir? Size hangi imkanları sunarlarsa hizmetlerinin yanı sıra size bir değer sağlamış olurlar?

Öncelikle tedarikçilerimize güvenmek isteriz.Proje öncesinde verilen sözlerin, sözleşme imzalanmasının ardından yerine getirilmemesi diye bir şey bizim için söz konusu değildir. Bu nedenle de bir tedarikçiyle çalışmadan önce eğer onunla ilk kez çalışıyorsak referanslarına dikkat ederiz. Vaatlerini yerine
getirebilmesi bizim için önemlidir. Az önce de söylediğim gibi kalite ilk sırada yer alır. Vaat
edilen ürünün teknik değerleri ile gelen ürünün teknik değerleri birbirini tutmuyorsa, bu
bizim açımızdan kabul edilemez. Bu nedenle de güvenebileceğimiz firmalar ile çalışmak
bizim için önemlidir. Çünkü biz de sorumluluk üstleniyoruz. Nasıl tedarikçinin bize karşı
sorumluluğu varsa bizim de bir takım yerlere özellikle de projelerin bitiminde hayata geçirdiğimiz
projelerden faydalanacak vatandaşlarımıza karşı sorumluluklarımız var. Bu
yüzden de tedarikçilerimiz kendi işlerinde kaliteden ödün vermeyip, tecrübeli elemanlar
çalıştırdıkları zaman bize değer sağlamış olurlar.

İstanbul Teknik’i tek bir cümle ile ifade etmeniz gerekirse ne söylersiniz?

İstanbul Teknik, sektörde ‘güvenirliği’ ile bilinen, verdiği sözlerin arkasında duran, profesyonel mühendis ve saha ekibi ile kaliteli ürün ve hizmet sunan profesyonel bir firmadır.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Ovit Tüneli İnşaatı’nı hiçbir kazaya meydan vermeden kaliteli bir şekilde birlikte tamamlayacağımıza
inanıyorum.