İstanbul Teknik, Alacahırka Parkı’nın İstinat Duvarı Problemine Sunduğu Çözümler ile ‘Yaşamı İyileştirme’ye devam ediyor

Hayata geçirdiği mühendislik çözümleri ile inşaat sektöründe, problemlere has uygulamalar sunan İstanbul Teknik, Alacahırka Parkı’ndaki zayıf zemini güçlendirerek, parkta alan kazanılmasını ve arazinin kullanışlı hale getirilmesini sağladı.

Osmangazi Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından müteahhitliği Maça İnşaat’a verilen Osmangazi Belediyesi Alacahırka Parkı İstinat Duvar Yapı Sistemi İşi’nin yapılacağı yerin zemini düşük bir taşıma gücüne sahipti. Buradaki taşıma gücü zemin için istinat yapıları ile güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmekteydi. Bunun yanı sıra parkta alan kazanmak ve eğimli araziyi kullanışlı hale getirmek çözülmesi gereken diğer sorundu.

İstanbul Teknik’in Çözümü

Alacahırka Parkı’ndaki problemin çözümü için İstanbul Teknik’in konusunda uzman mühendisleri, Osmangazi Belediyesi peyzaj mimarları ve Maça İnşaat yetkilileri bir durum tespit toplantısı gerçekleştirdi. Müteahhit firmadan alınan brifinge istinaden İstanbul Teknik, projeye en uygun mühendislik çözümü için çalışmalara başladı. Projenin en kısa zamanda ve en düşük maliyetle nasıl uygulanacağına dair implementasyon planı çıkarıldıktan sonra Osmangazi Belediyesi Alacahırka Parkıİstinat Duvarı Yapı Sistemi işinin uygulanmasına, İstanbul Teknik’in saha personeli tarafından başlandı.

Taşıma gücü düşük olan zeminin güçlendirilmesi için yüksek istinat yapıları gerekliydi. Projedeki zayıf zeminin ıslahı; ForTex Tek Yönlü Geogridleri ile çözüldü. İç duvarlarda bloklar ile dik duvarlar yapıldı. Dış duvarlarda peyzaja uygun şekilde tohumlandırılmış çuvallarla geogrid bohçalama yöntemiyle uygulandı. Bu uygulama sayesinde dolgu ve zeminde gerekli mukavemet sağlanırken estetik bir yapı oluşturuldu. 1500 metrekare geogrid ve yapı bloğunun kullanıldığı proje 3 ayda tamamlandı. İstanbul Teknik’in projeye has çözümleri sayesinde; parkta alan kazanılıp, eğimli arazi kullanışlı hale getirilirken, çevre düzenlemesine yönelik yemyeşil bir görüntü elde edildi.

Yaşamı İyileştirmek İçin

İstanbulTeknik, birbiri ardına hayata geçirdiği projeler ile yalnızca inşaat sektörüne yönelik çözümler sunmanın değil, vatandaşlara da hizmet etmenin peşindedir. Alacahırka Parkı’ndaki mühendislik çözümleri ile yüzlerce çocuğun güven içinde keyifli vakit geçirebilecekleri bir projeye katkıda bulunmak yaşamı iyileştirme gayesindeki İstanbul Teknik için büyük anlam ifade etmektedir.