Kolin İnşaat, Menemen Yolu’ndaki Zayıf Zeminleri İstanbul Teknik’in ForTex GT Örgülü Geotekstilleri ile İyileştirdi

İzmir Aydın Otoyolu Menemen Manisa Kesimi Yol İnşaat’ının zemin iyileştirme çalışmalarında İstanbul Teknik’in ForTex GT Örgülü Geotekstil ürünü kullanıldı.

2012 – 2013 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı Karayolları 2. Bölge tarafından hayata geçirilen projenin yükleniciliğini Kolin İnşaat yürüttü.

İzmir – Aydın Otoyolu’nun Menemen Manisa Kesimi’nde yol inşaatında zayıf zeminden kaynaklanan taşıma problemleri yaşanmaktaydı, karşılaşılan bu sorun İstanbul Teknik’in ForTex GT Örgülü Geotekstili ile çözüldü.

ForTex GT ile aynı anda üç farklı problem ortadan kaldırıldı

ForTex GT Örgülü Geotekstilleri, yüksek çekme kuvveti altında düşük uzama oluşturulması nedeniyle takviye tabakası olarak iki ayrı zemin arasında kullanıldı. Bu sayede ForTex GT ile; alt temel malzemenin zemin ile karışması önlenirken, yük taşıma kapasitesi arttırıldı ve zayiat minimuma indirildi. Projede 260 bin metrekare ForTex Örgülü Geotekstili kullanıldı.

kolin-insaat-menemen-yolundaki-zayif-zeminleri-istanbul-teknikin-fortex-gt-orgulu-geotekstilleri-ile-iyilestirdi-02

Projede toplam 260 bin metrekare ForTex GT sÖrgülü Geotekstili, ürün boyuna bindirme yapılmadan özel bir dikiş makinesi ile uç uca dikildikten sonra enine 30 cm bindirme yapılarak zemine serildi.

kolin-insaat-menemen-yolundaki-zayif-zeminleri-istanbul-teknikin-fortex-gt-orgulu-geotekstilleri-ile-iyilestirdi-03

ForTex Örgülü Geotekstilleri ForTex GT, biri üretim yönünde diğeri üretime dik yönde saf polipropilen iplik kullanılarak, örme yöntemi ile üretilen örgülü geotekstildir.

ForTex GT Örgülü Geotekstilleri;

  • Yumuşak ve zayıf zeminlerde inşa edilecek yapılarda, zeminin taşıma mukavemetini arttırır.
  • Yüksek çekme kuvveti altında düşük uzama oluşturması nedeniyle yollarda takviye tabakası olarak kullanılır. Üniform oturma ve araç tekerleklerinin neden olduğu oyulma gibi deformasyonları en aza indirir.
  • Alt temel malzemesinin zeminle karışmasını önleyerek, yük taşıma kapasitesinin korunmasını ve dolguda kullanılan malzeme kayıplarını en aza indirir.
  • Yükün bir kısmını hemen sönümleyerek ve yerel çökmenin oluştuğu bölgenin kenarlarında ters yönde kuvvet oluşturarak zeminde özellikle yol inşaatlarında bozulmayı önler.
  • Şev stabilitesinde özellikle geogrid donatılı GeoArme yapılar tavsiye edilmekle beraber, örgülü geotekstiller de kullanılabilir. Bu uygulama, sel olduğunda toprak kaybını engeller.