Ar-Ge Merkezimizde Bilimsel Çalışma Araçları…

Ar-Ge Merkezimizde yürütülen/yürütülecek olan ulusal ve uluslararası projeler öncesinde olmazsa olmaz yapılacak çalışmaların başında Araştırma gelmektedir. Bu araştırma ne kadar detaylı ve kaynağı sağlam olursa projenin başarısı o kadar artmaktadır. Merkezimizde yürütülen tüm projelerde bu bilimsel araçlara önem vermekteyiz.
Patent Araştırması ve Literatür Çalışması olarak 2 tip araştırma bulunmaktadır. Bunları açar isek;

1-Patent Araştırmaları:

Genel Bilgi :
Patent araştırmaları genel olarak Türkiye’de veya dünyanın başka bir yerinde bir konu hakkındaki patentleri inceleme, rakip firmaların sahip olduğu patentlerin öğrenilmesi ve dolayısı ile teknolojilerinin öğrenilmesi şeklinde olabilir. Patent araştırmaları ile firmalar kendi çalışma alanlarındaki teknolojileri öğrenebilirler, bu alanların hangi bölümlerinin patent ile korunduğunu, dolayısı ile taklidinin imkansız ve de gereksiz olduğunu öğrenebilir, rakip analizlerini yapabilir ve mevcut durumdan kendilerine çıkış yolu bulabilirler. Patent araştırmalarında patent dosyalarının halka açık olmasından dolayı tüm detayları görebilirler. Böylece belki de Amerika’yı yeniden keşfetmeye götürecek yanlış araştırma ve geliştirme yatırımlarını önleyebilir, doğru ve verimli bir çalışma sistemi ortaya koyabilirler. Patent başvuruları, başvuru tarihinden itibaren 18 ay sonra yayınlanır. Bu nedenle, yapılacak araştırmalarda geriye doğru 18 ay içinde yapılan patent başvurularını görmek mümkün değildir.

Ar-Ge ile Patent İlişkisi :
Patent araştırması Ar-Ge aşamalarının en önemlilerindendir. Sürecin mümkün mertebe başlarında patent araştırması yapılmalı, çıkan sonuçlara göre Ar-Ge süreci tasarlanmalıdır.
Başvuru sonrasında da aylık olarak patent bültenleri takip edilmeli ve güncel gelişmelerden Ar-Ge birimi haberdar edilmelidir.
Sürekli içeriği güncellenen bir İç Patent Veritabanı oluşturulmalı, Ar-Ge personelinin buraya her zaman erişebilmesi sağlanmalıdır. [teknolojisitra nsferofisi.gov. tr]

Patent araştırması nasıl yapılmalıdır?
Ücretsiz Patent Veritabanları kullanılarak yapılır. Patent Vekilleri vasıtasıyla ile yapılır.

Patent araştırması neden yapılır?
Patent araştırması ile Üretim için kullanılacak bütçenin doğu şekilde kullanılmasını sağlarken Ar-Ge için harcanılan emeğin boşa gitmesi önlenmektedir. Yine aynı şekilde, belli bir ürüne ait tüm üretim sistemi kurulduktan sonra ve hatta üretime başlandıktan sonra bir firmanın ilgili ürünün patentli olduğunu ve izinleri olmadan üretim yapılmasının mümkün olmadığını tecrübe etmesi üretici firmanın ciddi sorunlar yaşamasına sebebiyet vermektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, patent başvurusu yapmadan önce buluş konusuyla ilgili tekniğin bilinen durumunu görebilmek amacıyla bir patent araştırması yapılması son derece önemlidir. [ttod uzce.ed u. tr)

Patent araştırması nasıl yapılır?
Başvuru yapılacak alanda belirlenen anahtar kelimeler ve sektörde faaliyet gösteren lider firmaların belirlenmesi ile ücretsiz olarak yapılmasına izin veren web sitelerinden patent sorgulaması yapılmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü web sitesi dahil olmak üzere araştırma yapılabilecek patent veri tabanlarından bazıları;
TPE Online Patent Araştırma :
TPE’nin veritabanında kayıtlı marka, patent ve tasarımlar üzerinden araştırma ve dosya takibi yapılmaktadır.
TR- Espacenet :
TPE’nin yayınlanmış başvuruları üzerinden espacenet yardımı ile Türkçe araştırma yapma imkanı sunulmaktadır.
EP- Espacenet :
Avrupa Patent Ofisi’nin patent araştırma hizmeti. 50 milyon patent dokümanı üzerinden araştırma [lngilizce] imkanı sunulmaktadır.
WIPO Patent Scope:
WIPO’nun patent araştırma sitesidir.
GOOGLE Patents:
Google arama motoru üzerinden yapılan patent araştırma sitesidir.
USPTO
ABD patent araştırma sitesidir.
ESPACENET
Dünya Genelinde Patent Araştırma [İngilizce] sitedir.

Patent ön araştırması nedir?
Bir bulus iddiası ile karsılastırmak icin, önceki patent başvurusu ve/veya patent mednlerini; Yeni üretilecek bir ürünün patentle korunan bir buluşla çakışıp çakışmadığını ;
Rakiplerin patent başvuruları veya aldıkları patentlerini; saptamak ve
Patent başvurusunu hazırlamaya başlamadan önce buluş ile ilgili teknik alanda önceki tekniği öğrenmek için yapılan zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir ön çalışmadır.
Patent araştırması çoğunlukla aranan konuya ilişkin anahtar sözcüklerle, IPC [lnternational Patent Classification] veya ECLA IEuropean Classification] koduyla yapılmaktadır. Ayrıca patent/başvuru sahibi, buluşçu bilgisine göre de araştırma yapılabilmektedir.

Her buluşu yaptığını söyleyen kişiye patent verilir mi?
Kısaca “verilmez” denilebilir. Buluş bir iddiadır. Buluşların korunabilmesi için gerekli kriterlerin varlığı patent ofisleri tarafından incelenir.

Patent ile koruncak buluşlarda aranacak kriterler nelerdir?
Yenilik, [başvurudan önce yayınlanmamış veya kamuya açıklanmamış olmak] 551 KHK [Madde 7]
Bir buluş basamağını içermek “tekniğin bilinen durumunu aşmak” [buluşun ait olduğu teknik alanda uzman bir kişinin bilgisi dahilinde olmaması] 551 KHK [Madde 9]
Sanayiye uygulanabilir olmak [birden çok üretilebilir veya tekrar edilebilir olmak] 551 KHK

Patent başvurusu yapmak belge almak için yeterli midir?
Şekli şartlar açısından incelenir.
Alındı ve şekli şartlara uygunluk bildirilir.
12. ayda yıllık ücret ödenir.
En geç 15. ayda araştırma talep edilir.
Başvuru 18. ayda yayınlanır.
Araştırma raporu düzenlenir ve yayınlanır. İncelemeli/İncelemesiz sistem tercih edilir. İnceleme talep edilir ve TPE tarafından İnceleme Raporu düzenlenir.
Patent verilir.

Patentin alınması ne kadar sürmektedir?
Patent başvurusu sonrası talep edilen araştırma raporunun temini, tekrarlanan inceleme talep sayısı ve inceleme raporlarına karşı iletilecek görüşe bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, başvurudan belge alım aşamasına kadar geçecek süreç üç ila dört yıllık bir zamana yayılmaktadır. Başvuru sahibi tarafından incelemesiz patent verilmesinin tercihi halinde belirtilen süre kısalmaktadır.

Rakiplerin buluşları sürekli olarak nasıl izlenir?
Patent takip hizmeti ile Türk Patent Enstitüsü’nce her ay yayınlanan patent bültenlerinde faaliyet alanınızla ilgili Türk ve Türkiye’de koruma talep eden tüm yabancı patent/faydalı model belgesi başvuruları ile Avrupa patentini almış ve Türkiye’de de korunan Avrupa Faaliyet alanınızda veya istediğiniz alanlarda tespit edilen tüm başvuruların ve Avrupa Patentlerinin özetlerinin de yer aldığı yayın sayfaları e-posta ile her ay bildirilmektedir. Bu hizmetimiz sayesinde talep edilen tüm dallarda ulusal patent başvurularını izlemek ve patentle korunamayacağı düşünülen başvurulara görüş bildirmek veya itiraz etmek mümkün olmaktadır.

Buluşlara patent başvurusu yapmak ne gibi avantajlar sağlar?
Ürün tanıtımları ve endüstriyel uygulamalar, patent veya faydalı model başvurusu yapıldıktan sonra serbesttir, başvurular belge alınıncaya kadar geçici bir koruma sağlar. Bu nedenle korunmak istenen bütün yeni buluşlar için patent veya faydalı model belgesi başvurusu yapılması önerilir. [www.patentto.com)

2- Literatür Araştırması:
Literatür, mevcut olan kaynaklar arasından belirli bir konunun detaylı biçimde araştırılması ve o konuya ait verilerin sistemli biçimde toplanması sürecidir. Literatür taraması, araştırma probleminin seçilerek anlaşılmasına ve araştırmanın tarihsel bir perspektife oturtulmasına yardımcı olur. Literatür taraması, veri toplama ve toplanan verinin öneminin tartışılması, toplanan verilerin problemle ilişkisinin kurulması ve bilginin sınıflandırılması aşamalarından oluşan bir süreçtir Araştırma konunuzun güncel olduğunu ve bunu destekleyecek güçlü bir araştırma sorusuna sahip olmanız gerekiyor. Bunun için de iyi bir literatür taraması yapmanız şarttır.

Literatür taramasının amacı nedir?
Araştırmacı, araştırmasına başlarken o konuda yapılan önceki araştırmaları ve kavramsal literatürü bilmek durumundadır. Bu konuda kim, ne zaman, neyi araştırdı, hangi bulgulara ulaştı? Bu konuda araştırılmayan noktalar nelerdir? gibi soruların cevabının bilinmesi gerekir. Aksi halde “aradığını bilmeyen, bulduğunun farkına varamaz” konumuna düşülür. Literatür taramasında araştırma sorusu, çalışmanızın temelini oluşturur; Doğru şekilde ifade edilmemiş bir araştırma sorusu şüpheli bir hipotezin ortaya çıkmasına neden olabilir. Araştırma sorusunun, mantıklı ve test edilebilir bir sonuca ya da hipoteze ulaşmanıza izin verecek biçimde düzenlenmesi ve sunulması esastır. Bu nedenle, doğru soruyu sorabilmek için çok iyi bir literatür taraması yapmak gerekir. İstenilen literatürün taranması, araştırma ile ilgili bilgi içeren dokümanların sistematik bir biçimde tanımlanmasını, tasniflenmesini ve analiz edilmesini kapsar. Çalışmanın derinliği mevcut kaynaklarla ilişkilidir. Taramanıza başlamadan önce, aşağıdaki kuralları göz önünde bulundurmanızda fayda olacaktır:

İyi bir literatür taramasının özellikleri nelerdir?
• Geliştirilmekte olan araştırma problemiyle doğrudan ilgili olması ve bu problem etrafında örgütlenmesi,• Geliştirilmekte olan araştırma problemiyle doğrudan ilgili olması ve bu problem etrafında örgütlenmesi,• Araştırma problemiyle ilgili bütün ilgili çalışmaları içermesi ve ilgisiz çalışmaları kapsamaması, • Kaynakların magazinler, dergiler, gazeteler gibi akademik olmayan belgelerden değil, akademik yayınlardan oluşması,• Kaynakların magazinler, dergiler, gazeteler gibi akademik olmayan belgelerden değil, akademik yayınlardan oluşması,• Farklı kaynak türlerini içermesi, ancak kullanılan kaynakların büyük çoğunluğunun İnternet kaynağı olmaması,• Sadece listeleme ve özetlemeden oluşmaması, literatürdeki görüş ve bulguların güçlü ve zayıf yönlerini göstererek değerlendirebilmesi, Konuyla ilgili bilinen ve bilinmeyen şeylerin neler olduğunu özetleyen bir sentez oluşturabilmesi, • İlgili literatürdeki ihtilaflı üzerinde uzlaşılmayan) alanları gösterebilmesi,• İlgili literatürdeki ihtilaflı üzerinde uzlaşılmayan) alanları gösterebilmesi,• Okunan metinlerin çok fazla alıntı yapılmadan, araştırmacının kendi kelimeleriyle özetlenmesi ve yorumlanması,• Konuyla ilgili daha fazla araştırma gerektiren önemli sorular ortaya koyabilmesi• Yapılacak araştırmanın, araştırma konusuyla ilgili mevcut bilgileri zenginleştireceğini gösterebilmesi gerekir.

Literatür tarama sistemleri nelerdir?
Literatür taramasına; araştırma problemi ile ilgili anahtar kelimelerin seçilmesi ile başlanır, sonra ilgili veri tabanına ulaşılmaya çalışılır.
Önemli olan veri tabanı ile ilgili tam bir liste elde etmektir.

Literatür taramaları nasıl yapılır?
Literatür taraması maalesef günümüzde sadece İnternet üzerinden yapılan bir çalışmaymış gibi görülmektedir fakat işin aslı öyle değildir, Literatür taraması yaparken şu yolun izlenmesi uygun olacaktır.
Hakemli dergilerin taranması:
Bu tarama işlemi için günümüzde hakemli dergilerin en çok barındırıldığı sciencedirect, scopus, wiley online library, springer, google akademik, ulakbim gibi siteler incelenebilir. Kitapların taranması:
Bu tarama işlemi için kütüphane veri tabanlarının incelenmesi ve söz konusu kitabın bulunduğu kütüphane tespit edildikten sonra kütüphaneden ilgili kitapların ya da kitap bölümlerinin edinilerek okunması uygun bir yol olur.
Hakemsiz dergilerin/gazetelerin broşürlerin vs. taranması:
Bu kaynaklara çok zorda kalmadıkça bilimsel yayınlarda atıf vermemek uygun olacaktır. Zira önceden kontrolü yapılmamış bir bilginin doğruluğundan da emin olunamaz. Doğruluğundan emin olunamayan bir kaynağın da bilimsel bir çalışmada kullanılması çeşitli problemlere sebep olabilir.

[Gerektiği Zaman) Uzman Görüşlerinin Alınması:
Bazen çalışmalar için anketler yoluyla ya da başka bir takım yöntemlerle uzman görüşleri alınıp başlangıç verisi olarak kullanılabilir. Uzmanların verdiği bilgilerin tutarlı olup olmadığını belirlemek için de çeşitli analiz yöntemleri vardır. Gerektiği zaman bu yöntemlerle uzman görüşlerinin tutarlılığı teyit edilebilir.