İstanbul Teknik’ten Bosna’da Ses Getiren Bir Proje Daha…

Bosna-Hersek Güneybatı Avrupa’da, özel ismiyle Balkanlar’da 51.197 km2’lik yüz ölçümü ve yaklaşık 3.500.000 kişilik nüfusu olan bir ülkedir.

Bahadır Bağdatlı
İhracat Kıdemli Satış
Uzmanı

1962 yılında inşaat sektöründe ilk temellerini atmış, yarım asırlık bir firma olan HGG İnşaat Anonim Şirketi projelerini Bosna’da 5C Koridoru Otoyolu, Nemila-Vranduk kesiminde devam ettirmektedir. Bu projelerde 5.7 km. otoyol, 3.6 km. devlet yolu 175 m.’lik 2 köprü ile 5 km. civarında servis yolu inşaatı yer almaktadır. Ana iş tipleri arasında, toprak yarma/ dolgu, forekazık, iksa ve istinat duvarları, sanat yapıları, elektrik işleri bulunmaktadır.

Bu şartlara sahip Bosna-Hersek Bölgesi’ndeki Nemila- Vranduk Projesi kapsamında bulunan istinat duvarlarının inşaasında temel iki metot olan “Bohçalama” ve “Panel ön yüz” metotlarını kullandık. Hesap metodolojisi ile bu iki temel metot, teknik uygunluk ve maliyetleri açısından karşılaştırılmıştır. İstinat duvarlarının sismik tasarımında deprem sarsıntısı ile ortaya çıkan yükler ve duvarın yüklere karşı koyabilme güvencesi gibi birçok parametre değerlendirilmiştir. Şevin ekonomik veya mümkün olmadığı durumlar söz konusu olmuş ve burada istinat duvarları ile proje tasarım çalışmaları en ince şekilde detaylandırılarak projelendirme yapılmıştır.

Son yıllarda altyapı projelerinde sıkça kullanılmaya başlanan geosentetik malzemelerin donatı özelliği sayesinde, dik dolgu istinat duvarları inşa edilebilmektedir. Bu tip istinat yapılarının genel adı olan “Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları” ile bölgenin çetin şartları göz önünde bulundurulduğunda, bu projede pek çok geoteknik probleme ekonomik, hızlı ve estetik çözümler sunmuştur.

İstanbul Teknik olarak bu projede kullandığımız ürün, teknik ve uzman mühendis kadromuzla, misyonumuzu bir kez daha gerçekleştirmiş olmanın gurunu taşımaktayız. İlkelerimizden taviz vermeden bu bölgedeki çalışmalarımıza devam edeceğiz.