Siemens Gebze Kampüsü’nün Erozyon Kontrolü GeoHücre ile Sağlandı

İstanbul Gebze’de 28 bini fabrika olmak üzere, 100 bin m2 alan üzerine inşa edilen Siemens Gebze Kampüsü’nün erozyon kontrolü GeoHücre ile yapıldı.

Tekyol Plus’un yükleniciliğini üstlendiği Proje; üretim, depolama ve montaj tesislerinden oluşmaktadır. Projenin, Tekyol Plus tarafından anahtar teslim olarak tamamlanmasının ardından; tüm otopark, altyapı, peyzaj ve çevre düzenleme işleri de aynı yüklenici şirket tarafından yapılacaktır.

Projenin Eğimine En Uygun Çözüm

Fabrika lokasyonundaki donatılı dolgunun eğimli yüzeyinin erozyona karşı nasıl dayanıklı hale getirileceği ile ilgili zemin verileri İstanbul Teknik’e Tekyol Plus tarafından iletildi. İstanbul Teknik’in mühendis kadrosu, Proje için gereken alternatif çözümler tek tek gözden geçirdikten sonra, eğime göre en uygun ürünün GeoHücre olduğuna karar verdi. İstanbul Teknik, GeoHücre’nin uygulama sırasında nasıl sabitleneceği ve uygulanacağı konusunda da şantiye personeline eğitim vermeyi ihmal etmedi.

Erozyon Çözümlerinde GeoHücre

GeoHücre, şev stabilizasyonunda sıklıkla başvurulan etkin bir yüzey erozyon çözümüdür.

Ürünün kullanım amacı şev erozyonuna karşı dirençli bir yüzey oluşturmaktır. GeoHücre; yağmur gibi üstten gelen toprak ve malzeme sürüklenmesine neden olabilecek su akışına karşı, malzemeyle birlikte kompozit bir direnç davranışı gösterir. Ürünün içi peyzaja uygun bir toprak ile doldurulur ve sonrasında hydroseeding veya bitki dikimi farklı yöntemlerle desteklenerek, bakımı sağlanır. Bu sayede şevin yeşillenerek estetik bir görünüme kavuşması da sağlanır.

GeoHücre Nasıl Çalışır?

GeoHücre, zemine sabitleme amaçlı kullanılan çakma çubukların yardımı ile altındaki zeminle birlikte çalışmakta ve yüzeysel akmalara karşı koymaktadır.

Ancak bu uygulamanın aktif bölgesi yüzeysel olduğundan; su, zayıf jeolojik birim ve deprem gibi etkilerle belirli derinlikte kayma düzlemle-rinin hareketlenmesi durumunda durdurucu bir önlem değildir. Sistem etkinliğinin arttırılması ve şev zeminin suyla temasının en aza indirgenmesi için GeoHücre altında drenaj ve ayırma amaçlı geotekstil malzeme kullanılır.

GeoHücre Nasıl Uygulanır?

GeoHücre’nin uygulanması için şevlerin projede öngörülen eğimde tas ye edilmesi gerekir. Uygulama yapılacak arazideki var olan yabani bitkiler bertaraf edilmelidir. GeoHücre serilecek yüzeyde mevcut çukur ve tümsek gibi uygulamayı etkileyecek olumsuzluklar düzeltilmelidir.
Şevin en yüksek noktasından başlamak üzere ‘J sabitleme elemanı’ ankrajlar ile sabitlenen GeoHücre ve geotekstil ürünleri eğim yönünde açılarak serilmelidir.
GeoHücre, panel genişliğine göre önceden hazırlanmış yüzeye gergin biçimde açılır. Zemine her bir kenar hücresinden demir ankrajlarla sabitlenir. Ankrajlar, Ø8 12 mm inşaat demirinden bükülerek hazırlanır.

Ankrajlar, asgari 500 mm uzun pay, 100 mm kısa uç bırakılarak bükülür. Yatayla 1 m (yaklaşık her 2,5 hücrede bir), eğim yönünde 1.56 m (yaklaşık her hücrede bir) aralıklarla çakılır. Bu sabitleme çubuklarının zemine çakılabildiği varsayılmış olup, şev hazırlığı sırasında yüzeyde daneli zemin özelliğinde malzeme oluşturması planlanır. Her bir panel, kendinden kilitlemeli şeritler (kablo bağı) yardımıyla birbirine bağlanır. Yan yana gelen her bir panelde en az beş noktadan bağlama yapılır.

İhtiyaca göre paneller eğim doğrultusunda ve yatayda çelik veya polietilen tendon yardımıylaşevin zirvesinde zemine çakılı/gömülü metal konstrüksiyona bağlanmalıdır. Tüm hat boyunca GeoHücre serildikten sonra, hücre yüksekliği 5 cm’yi geçecek biçimde toprak doldurulur. Ardından yeşillendirmek için tohumlu karışım püktürtme (hydroseeding) uygulaması veya bitki dikimi yapılabilir. Yeşillenme bölgeye ve mevsime bağlı bir uygulama olmanın yanında sulama ve bakım gerektirir. İlk uygulamadan sonra da bakımı devam ettirilmelidir.

Tekyol Grup Hakkında

1968 yılında kurulan Tekyol Grup; profesyonel yapılanması, iletişim yetenekleri ve deneyimli kadrosuyla faaliyetlerini yürütmektedir. Kurulduğu günden itibaren dönemin en önemli projelerinde yer alan ve hali hazırda da buna devam eden Tekyol Grup; taahhüt, inşaat yönetimi, fitout hizmetler, gayrimenkul geliştirme, mühendislik hizmetleri ve dizayn ile yapım konularında hizmet vermektedir.

Türkiye’nin İlk ‘Altın’ Yeşil Binası

Projenin sahibi Siemens A.Ş.’nin 2009 yılında Gebze OSB’de faaliyete başlayan üretim tesisi, Türkiye’nin ilk ‘altın’ yeşil bina (LEED Gold) sertifikasına sahip şirketidir.