Cezayir Altyapı Projelerinde Yeni Fırsatlar

Rıdvan Özdemir
İhracat Kıdemli
Satış Uzmanı

Genel Ekonomik Durumu
Afrika’nın en geniş topraklarına ve önemli doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip Cezayir, söz konusu kıtanın (Güney Afrika, Nijerya ve Mısır’ın ardından) en büyük 4’üncü ekonomisi konumundadır. Cezayir, 22 üyesi bulunan Arap Birliği ülkeleri içerisinde de (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’ın ardından) 4’üncü büyük ekonomidir. Ancak, anılan ülke, büyük doğal gaz ve petrol kaynaklarına karşın, kişi başına düşen gelir açısından alt orta gelirli bir ülke statüsündedir. Ülke ekonomisi enerji sektörüne bağımlı olup hidrokarbon ürünleri, ülkenin ihracat gelirlerinin %97’sini ve GSMH’sinin %45’ini ve bütçe gelirlerinin 2/3’ünü sağlamaktadır. Bu bağımlılık, petrol fiyatlarındaki değişimlerden büyük ölçüde etkilenen bir ekonomik yapılanmaya sebebiyet vermiştir.

Ülke Stratejisi
Mağrib bölgesinin en büyük ekonomisine sahip olan Cezayir, özellikle son on yılda ülkedeki işsizlik sorununu, ekonomik büyüme önündeki engelleri, ekonomik istikrar sağlanması yolundaki ikilemleri hedef alan yatırımlarıyla özellikle altyapı projelerine verdiği önemle ülke refahını her geçen gün daha da arttırmayı hedeflemektedir.

Tarihten beri bölgede tabiri caizse “eski tanıdık” olan Fas, Tunus, Libya ve Cezayir gibi ülkeler ile son yirmi yılda tarihi ekonomik faaliyetlerimizin yeniden canlandırılması adına atılan tüm adımlar somut olarak karşılık bulmakta ve Mağrip bölgesi de cumhuriyet tarihi boyunca en yüksek ihracatımızı yaptığımız bölgeler arasında yerini almaktadır.

Türk Şirketleri ve Projeler
Yapılan altyapı yatırımlarında Türk şirketleri ekonomik gücü, teknik bilgisi, tecrübeli insan kaynakları ve deneyimiyle bu projelerde varlığını devam ettirmektedir.

Ana ulaşım yolu olan Doğu-Batı otoyoluna yapılan bağlantı yolları projeleri, önemli şehirleri birbirine bağlayan ve kullanışlılığını yitiren yolların düzenlenmesi, iklim koşullarında örselenen yolların bakım ve onarım işlerinin yapılması, ekonomiyi canlandırmak adına yapılan, toplu ulaşımın ana damarlarından biri olan demiryolu projelerinde; istasyon binaları inşaatı, drenaj yapıları, drenaj ağı, şevlerin tahkimatı, halihazırda faal olan demiryolu hatlarının çift hatta çıkarılması kapsamında yapılan hat modernizasyonlarında Türk şirketleri büyük roller oynamakta ve projelerin hemen tamamında var olma çabasını devam ettirmektedir.

Cezayir’de İstanbul Teknik
İstanbul Teknik olarak hedefimiz; rakip firma yerleşkelerine de yakın olan bu ülkelere, kalitemizden taviz vermeden, doğru fiyatlandırma politikaları ile önümüzdeki engelleri aşıp, bu projeleri gerçekleştirecek firmalarımıza doğru ürünler sunarak, tam desteği sağlayabilmek ve ihracat rekorlarımızı Mağrip bölgesi için de egale ederek yeni rekorlara koşmaktır.