Zigana Tüneli Yeraltı Suyu Drenajları ve Tahliyesi

 

Çağlar Üstündağ
Jeoloji Mühendisi
Geosentetikler
Satış Yöneticisi

   Problem    

14,5 km uzunluğu ile Dünyanın 3., Avrupa’nın ise en uzun tünel projesinde, NATM sisteminde tünel kazı çalışmaları ile açılma çalışmaları gerçekleştirilen tünel imalatları akabinde, yer yer kesintisiz ve çok yüksek debili su gelişi bulunan kazı bölgelerinde, 1. Kaplama (hasır çelikli püskürtme beton uygulaması) ve 2. kaplama (Örgüsüz Polipropilen Geotekstil, Geomembran ile su yalıtımı ve çelik kalıp ile demir donatılı beton kaplama uygulaması) imalatlarına engel olan yeraltı suyunun yönlendirilmesi gereksinimi bulunmaktadır.

  Üretilen Çözüm   

Projede İstanbul Teknik İnşaat’a ait, TekDrain YKL 250, Polietilen hammaddeden mamul, güçlü baskı mukavemeti ve yüksek su iletimi özelliklerine sahip Drenaj Levhası ürünümüz, tünel tabanında ve tünel kazı yüzeyinde yeraltı suyunu yönlendirme amacı ile ortalama 120.000 m2 hacimde kullanılmıştır.

  Uygulama (Construction & Application)   

Projede bölgesel ve jeodezik yapılardan da kaynaklı olan, yoğun yeraltı suyu ile tünel kazı çalışmalarında ciddi anlamda mücadele edilmiştir. Tünel tabanı drenaj sistemi ile kazı çalışmalarında bir tünel projesinde nadiren rastlanılabilecek miktarda ortaya çıkan suyun tahliyesi için imalatlar gerçekleştirilmiş olup; kazı çalışmalarında yer yer tünel çeperinden, bir dere, çay hatta küçük bir akarsu niteliğinde olabilecek debide yeraltı suyu temasları gelişmiştir.

Tünel kazı çalışmalarında, su gelişinin yoğun olduğu tünel çeperlerinde ve su gelişinin bulunduğu diğer bölgelerde, yüzeyde kaplama işlemlerinin yapılabilmesi için pullu gazlı tabanca çivileri ile montajlanan İstanbul Teknik YKL 250 PE Drenaj Levhası ürünümüz ile yüzeyden gelen suyun tünel tabanına yönlendirilmesi sağlanmıştır. YKL 250 Drenaj levhası ürünümüzün sahip olduğu yüksek mukavemet ve tek yönlü kabarcıklı yapıda yönlendirici süzme özelliği sorunun giderilmesinde önemli rol oynamıştır.

Buna ek olarak yüksek debide su akışının da bulunduğu tünel tabanında, malzeme sökülümü ile tortu taşınmasını da en aza indirgemek amacı ile tünel tabanı drenaj sisteminin altında, taban kazı yüzeyinin hemen üzerinde bir çalışma daha yapılmıştır. Bu alanda drenaj levhası ürünlerimiz tünel taban genişliğince kullanılarak, tünel taban drenaj sistemini ve üzerindeki tünel yol temeli taban yapısını birbirinden ayıran; aynı zamanda tünel tabanı drenaj sisteminin haricinde tünel tabanı tabii yüzeyinde biriken veya akışa meyilli yeraltı sularının, kabarcıklı yüzey yapısı sayesinde süzülerek aktarımına yardımcı olmuştur.