Şeffaf ve Güvenli Üretime Başarılı Yaklaşım: Ürün Kalite Yönetimi

 

Serhad YAKAR
Bilgi Sistemleri Müdürü

İstanbul Teknik İnşaat olarak, müşterilerimize en iyi hizmeti
sunmak için üretim kalite yönetimi sistemini kullanıyoruz. Bu
sistem, hem ürünlerimizin kontrolünü sağlamamızı, hem de
müşterilerimizin ürünlerimiz hakkında kolaylıkla bilgi sahibi
olmalarını sağlamaktadır.

Ürün kalite yönetimi süreci, hammaddenin sisteme
kaydedilmesiyle başlar ve hammadde üretim aşamalarından
geçerek nihai ürünün oluşmasına kadar yapılan testler ve
operasyonlarla devam eder. Sürecin ilk adımı, hammadde
girişlerinin ve kontrollerinin yapılmasıdır. Sonrasında, hammadde için sisteme tanımlanmış testler ve kontroller yapılır. Bu test ve kontrollerin sonucuna göre, ürünün üretim için uygun
olup olmadığına karar verilir. Eğer uygun değilse iade süreci başlatılırken, uygun ise hammadde ambarına ürünü tarifleyen yeni bir numara ile aktarılıp üretim için hazır halde bekletilir.

Bu sistemde üretim ise şu şekilde gerçekleşir. İlk aşamada yapılan test ve kontroller sonucunda onaylanmış ve belirlenen numaralar ile girişi yapılan hammaddeler üretime aktarılır. Sürecin devamında her çıkan ürün için sistemsel olarak anlık tüketim yapılır, çıkan nihai ürün sistemsel olarak numaralandırılarak kalite departmanına bilgi ve bu ürünlere ait numune gönderilir. Kalite departmanında yapılan testler sonucunda uygunluk alan ürünler satış ambarına transfer edilerek üretim süreci sonlanır. Test sonucunda uygunluk almayan ürünler ise nedenleri içeren bir rapor ile birlikte farklı bir ambara transfer edilir. Satış ambarında yer alan ve kalite testlerinden geçmiş ürünler üretim esnasında tanımlanmış olan numaralar ile eşleştirilerek bu ürünlerin müşterilerimize sevki gerçekleşir.

Ürün kalite yönetimi sistemi, bize ve müşterilerimize üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerimiz hakkında hangi hammadde ile, ne zaman üretilmiş, hangi testlerden geçmiş ve bu test sonuçları nelerdir gibi üretime dair tüm bilgiye sahip olmamıza imkân vermektedir. Bu sistem sayesinde, ürünlerimizin izlenebilirliği konusunda şeffaf bir süreç yürütmekteyiz. Bu da ürünlerimizi tedarik edenler müşterilerimizin güvenini artırmaktadır.

Kalite departmanındaki profesyonellerimizin çalışmaları ve müşterilerimizden gelen geri bildirimlerle ürün kalite yönetimi sistemini daha da geliştirmek için sürekli çalışıyoruz.

Amacımız, kalite yönetimi sistemimizi daha ileri seviyelere taşımak ve müşterilerimize daha iyi hizmet sunmak için bu sistemde sürekli olarak iyileştirmeler yapmak. Bu çalışmalarımızın bir sonucu olarak yakın gelecekte devreye sokmayı planladığımız QR kod sistemi ile müşterilerimizin satın aldıkları her bir ürünümüze ait hammadde, kalite testleri, bu testlere ait sonuçlar ve teknik özellikler gibi tüm üretim detaylarına ürün üzerindeki QR kodu okutarak istedikleri zaman görüntüleyebilmelerine olanak sağlayacağız.