İhracat Operasyonu ve EXIMBANK Uygulaması

İhracat satış sorumlusu, bölge sorumlusu ürünü satar ama işlem burada bitmez. Aslında olay tam da burada başlar. İhracat operasyonu bu noktada devreye girerek üretim, satın alma, lojistik gibi birimlerle sıkı bir iletişim kurarak, satılan ürünün sağlam, zamanında,
eksiksiz ve doğru olarak gitmesini sağlar.
İhracat işlemleri için ilk olarak ihracatı yürütebilecek bir firma olarak, sektörde yer edinmek gerekmektedir. Bunun için de şirketin vergi mükellefi bir şirket olması ve İhracatçılar Birliği’ne üye olması gerekir. Bu üyelik ihracat yapabilmek için zorunludur.
İstanbul Teknik inşaat olarak 1994 yılında başladığımız ihracat yolculuğumuzda Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İTHİB, MAİB, İDDMİB, İKMMİB birliklerine üyeliğimiz bulunmaktadır.

İhracat işlemlerini bilmek kadar, ihracat yapılan ülkedeki ithalat işlemlerine de aşina olmak, oradaki gereksinimleri bilmek müşteri için bir tercih sebebi olacağından ihracat biriminde çalışan herkesin bölgesindeki ve ülkesindeki mevzuatlara hakim olması, vergi oranları ve gereksinimleri (gümrük evrakı, özel ibareler, özel evraklar vb.) bilmesi gerekir.

İhracatçı firma kâr elde edebileceği gibi zarara da uğrayabileceğini bilmeli ve çeşitli riskleri göze almalıdır. Tabii bu tamamen şans işi değildir. Firmaların oluşabilecek riskleri tespit etmesi ve bu risklere karşı gerekli önlemi alması gerekir. Bu riskler çeşitli işlem adımlarında oluşabilmektedir. Faturalandırma, nakliye, gümrük geçişi, mal tespiti ve bunun gibi sürece dahil olan bütün işlemler için önlemler alarak, olası aksilikleri ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gerekli önemleri alan firmalar daha başarılı sonuçlar elde edeceklerdir.

İhracat satış ve operasyon konusundaki bir diğer önemli nokta da vadeli satışların alacaklarını garanti altına almaktır. Bu kapsamda ülkemizde faaliyet gösteren Türk Eximbank, ihracat yapılacak firmalara ilişkin risk analizi ve alacak garantisi imkânı sağlamaktadır.

Eximbank ile yapacağımız satışa ilişkin risk analizi sonucunda belirlenen kriterler çerçevesinde gerçekleştirilen ihracatlar da, alacak sigortası ile alacaklarımızı güvence altına
almak, hem ihracat hem de operasyon açısından daha cesur davranılmasını sağlamaktadır.