Istanbul Teknik, multi disiplin bir mühendislik firması olarak, zemin, geoteknik ve üst yapı konularında sunduğu geotekstil, geomembrane, geogrid, geoarme ürünlerinin yanı sıra, asfalt polimerleri ve bitüm modifiye katkıları ile sadece Gana’da değil, tüm Batı Afrika ülkelerini hedeflemektedir.

Neden Gana?
Türk müteahhit firmalarının 22 yıl önce (1997) başlayan yolculuğu, günümüzde artarak devam etmektedir. Özellikle üstyapı, konut ve idari yapılar konusunda faaliyet gösterilmektedir. Bu projelerde Türk Yapı Ürünleri yaygın olarak kullanılmakta ve tercih edilmektedir.

Ülkenin ekonomik büyümesi ve hızlı nüfus dinamikleri ile merkez bölgelerde, konut talebi artmış, bu talebi gören Türk müteahhitleri, bölgenin imarına katkıda bulunmuştur.

Yeni ürünler, yeni sistemler ve yeni çözümler ile yapı malzemeleri sektörüne farklı bir soluk ve bakış açısı taşımaktayız.

Gana gelişen ekonomisinin temelinde altın, boksit, manganez, elmas gibi maden, ulaşım altyapısı ve hidrokarbon endüstrisinde yapılan kamu ve özel sektör yatırımları bulunmaktadır.

Ayrıca ulaşım ve lojistik merkezi olarak Mali, Nijer, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Togo gibi komşu ve çevre ülkeler için bir giriş ve geçiş kapısı olma özelliğini de taşımaktadır.

Gana’da iş kurmak hakkında…
Aslında Gana’ da iş kurmak kolay değil. Mevzuat ve yabancı yatırımcı koşulları ve şartları oldukça karmaşık ve ağır olduğu söylenebilir. Farklı kurumlar arasındaki evrak hareketi ve izin süreçleri sancılı ve çok ağır ilerliyor. Ancak başladığımız bu yolda, umduğumuz ve beklediğimiz hızla ilerleyememiş olsak da, hedef ve ülkümüzden vazgeçmedik ve ilerleyeme devam ediyoruz.

Süreçlerin tamamlanması ile başka Türk Yapı Malzemeleri üreticilerine de hizmet sunma konusunda azimli ve kararlıyız. Pazara giriş sınırları ve engellerini biz aştık, aşmaya devam ediyoruz. Bu nedenle size bir rehber ve yol açan bir iş ortağınız ve paydaşınız olarak, para ve zaman kazandıracağımızı umuyoruz.

Ülke’de kredi faizleri oldukça yüksek ve kredi şartları ağır olup, kredi çıkartması, teminat kabulü ve kredi alınması zor süreçler. Öz sermeyesi ve nakit akışı güçlü olmayan firmaların pazarda tutunması ve ilerlemesi ancak yerel ortaklar ile olabilir.

Yerel firmaların kredibilitenin ölçülmesi, değerlendirilmesi, riski proje ve firmaların tespiti ile ticari istihbarat çalışmaları konusundaki tecrübe ve bilgilerimizi Gana’ya gelen ve yatırım yapmak isteyen Türk firmaları ile paylaşmaya hazırız.

Gana bir ECOWAS bölgesi ülke olarak, hem nüfus hem de büyüme potansiyeli olarak orta grubun (sarı) öncüsü konumunda. Aslında ekonomik ölçütler ve rakamların diline göre, Afrika’nın iki büyük ekonomisi olan Güney Afrika ve Nijerya’ya göre küçük olmasına rağmen, dinamik ve güvenli olduğu rahatlık ile söylenebilir.

Ancak ticaret mevzuatını karmaşık ve gümrük vergilerinin yüksek ve değişken olması yanı sıra, yerel firmaların ve yabancı yatırımcılara sağlanan bazı muafiyet ve imkanlar, pazara girişte, tutunmada ve pay kazanmada ciddi fayda ve avantaj sağlayacaktır. Bu tecrübe ve bilgileri yeni gelecek firmalar ile paylaşmaya hazırız.

Hidrokarbon potansiyeli Gana için gerçekten büyük değer taşıyor. Kısa zamanda ülke bütçesine olumlu katkı sağlayacağı, maden (altın) ve tarımın (kakao) yanı sıra üçüncü büyük gelir kaynağı olacağı aşikârdır. Depolama, transfer ve işleme tesisleri ile bunlara ait yardımcı ve destek ünitelerde kullanılan Bu sayede uzun zamandır bekleyen liman, demiryolu, karayolu gibi altyapı projelerine kaynak aktarılabilecektir.

PAYLAŞ
Önceki İçerikLübnan Atık Saha Projesi
Sonraki İçerik